Justus Lipsiusplein dankzij twintig nieuwe bomen nu echt af: “Aangename rustplek”

Justus Lipsiusplein dankzij twintig nieuwe bomen nu echt af: “Aangename rustplek”

De nieuwe amberbomen kleuren in de herfst prachtig rood. Foto: hsb

Leuven -

Op het pleintje aan het standbeeld van Justus Lipsius in de Bondgenotenlaan zijn gisteren twintig amberbomen geplant. Daarmee is de heraanleg van het plein helemaal afgerond.

Sinds de invoering van het verkeerscirculatieplan is het plein rond het standbeeld van Justus Lipsius op de Bondgenotenlaan deels autovrij geworden. “Dat gaf ons de kans om het plein om te vormen tot een aangename rustplek op de Bondgenotenlaan”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (SP.A). “Met succes, want heel veel bezoekers en inwoners gebruiken het plein met het nieuwe zitmeubilair graag om even te rusten, iets te eten of een praatje te slaan.”

Nu het plantseizoen gestart is, kan het plein verfraaid worden met een twintigtal bomen. Enkele werkmannen lieten zich gisteren niet afschrikken door de regen en plaatsten de bomen in de reeds voorziene ruimte. “We hebben specifiek gekozen voor meerstammige bomen van een groot formaat”, vertelt schepen van Openbaar Groen Myriam Fannes (SP.A). “Die zullen door hun speciale vorm en grillige stammen het pleintje nog mooier maken.” De bomen zullen ondergronds verankerd worden en niet met steunpalen om het zicht op het plein en de bomen zelf niet te verstoren.

Goede stadsboom

De afdeling Groenbeheer koos voor amberbomen. Die krijgen in de zomer mooie, handvormige bladeren en kleuren in de herfst prachtig rood. “De amberboom is bovendien een goede stadsboom”, zegt Robbeets. “Omdat hij goed gedijt in alle grondsoorten en weinig vatbaar is voor ziektes en insecten.”

Daarmee is de heraanleg van het plein helemaal afgerond en kan alle aandacht naar de heraanleg van het Hoover- en Ladeuzeplein gaan.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio