Verdachten vluchtmisdrijf vrij, slachtoffers krijgen sowieso vergoeding

Verdachten vluchtmisdrijf vrij, slachtoffers krijgen sowieso vergoeding

De daders richtten een ravage aan en pleegden vluchtmisdrijf. Foto: ssj

Halle -

De twee twintigers die verdacht werden van het zware ongeval met vluchtmisdrijf afgelopen weekend in Halle, zijn vrijgelaten wegens een gebrek aan bewijs. De eigenaars van de aangereden auto's krijgen sowieso een vergoeding.

LEES OOK: Autodieven maken brokken: minstens drie wagens klaar voor de schroothoop

Het onderzoek naar het zware ongeval met vluchtmisdrijf afgelopen zondag langs de Nijvelsesteenweg in Halle, is verre van afgerond. Die ochtend botste omstreeks 6.45 uur de bestuurder van een Mazda tegen drie geparkeerde voertuigen.

De inzittenden — getuigen spreken van drie mannen — sloegen meteen op de vlucht. Niet alleen omwille van de schade die ze hadden aangericht, maar ook omdat het om een gestolen voertuig ging. De auto, eigendom van een bewoner van Sint-Lambrechts-Woluwe, stond al enkele dagen geseind.

Verhoor

Niet lang na de botsing kon de politie wat verderop in de omgeving van het Maasdaalbos twee jonge mannen oppakken. De twee kerels, jonge twintigers afkomstig uit het Brusselse, werden meegenomen voor verhoor.

Maar omwille van gebrek aan bewijzen, werden ze weer vrijgelaten. Uiteraard werden ze geïdentificeerd voor het geval er alsnog bewijzen zouden worden gevonden.

Van de drie aangereden voertuigen waren er twee volledig vernield: de BMW van Niels Velleman en de Renault Clio van Serge Vandervelden. De Peugeot 208 van een buurman raakte minder erg beschadigd. De wagen van zowel de buurman als Serge was omnium verzekerd, maar de BMW van Niels was dat niet. Hij had de wagen nog maar drie maanden eerder tweedehands aangekocht, maar de auto was te oud om omnium te laten verzekeren. Niels vreesde dat hij zelf voor de schade zou moeten opdraaien, maar dat is volgens verzekeringskoepel Assuralia niet het geval. “Alle schade die met een gestolen voertuig wordt aangericht, bijvoorbeeld bij een ramkraak maar ook bij een ongeval, wordt vergoed door het Gemeenschappelijk Motorwaarborgfonds”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. “Het maakt daarbij niet uit of het slachtoffer omnium verzekerd is of niet. Het Motorwaarborgfonds heeft natuurlijk wel de mogelijkheid om de uitgekeerde gelden te recupereren bij de dieven, aangezien zij verantwoordelijk zijn.”

De som die de slachtoffers zullen krijgen, hangt af van de waarde van hun voertuig. “Er wordt gekeken naar de waarde van de auto net voor het ongeval, en die wordt berekend op basis van het onder meer het bouwjaar, de kilometerstand en het onderhoud.”

Minder goed nieuws

Voor de eigenaar van de gestolen wagen, is er minder goed nieuws.

“Enkel als de eigenaar omnium verzekerd is, zal zijn verzekering tussenkomen. Is dat niet het geval, dan moet de eigenaar hopen dat de dieven gevonden worden. Nadien kan hij een claim tegen hen instellen om zijn geleden schade vergoed te krijgen. De daders moeten daarvoor wel over de nodige financiële middelen beschikken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees