Burgemeester neemt drastische maatregel nadat jongeren ambtenaar in elkaar slaan en schoppen

Burgemeester neemt drastische maatregel nadat jongeren ambtenaar in elkaar slaan en schoppen

De politie zal bushalte in het centrum extra controleren. Foto: jhp

Merchtem -

“Vanaf nu is het zero-tolerance in Merchtem-centrum”, zegt burgemeester Eddie De Block (Open VLD), nadat een lid van het gemeentepersoneel zwaar werd geslagen en geschopt door enkele jongeren. Eén leerling is geschorst, de politie controleert extra.

Wat zich dinsdag na schooltijd omstreeks 16.30 uur heeft afgespeeld in het centrum van Merchtem, tart elke verbeelding. Een lid van het gemeentepersoneel zag er twee tienermeisjes vechten aan de bushalte vlakbij Standaard Boekhandel.

“Ik kwam tussenbeide en vroeg hen om mekaar niet te slaan”, zegt het aangeslagen personeelslid. Hij wil ook niet herkenbaar in de krant, uit vrees voor represailles. “Ze vertelden me dat ze het wel zouden oplossen. Maar ze hingen even later weer ineen en er vielen klappen. Ik probeerde beide tieners uit mekaar te halen, maar kreeg plots zelf klappen en stampen van jongeren die er kwamen bij staan. Ik werd op de grond geslagen en ze bleven op mijn knie stampen. Uiteindelijk kon ik de boekenwinkel in vluchten.”

“Van binnenuit zag ik een handvol jongeren staan”, vervolgt het slachtoffer. “Ze daagden me uit en maakten me duidelijk dat ze me opnieuw een flink pak slaag zouden geven als ik naar buiten zou komen.”

Ernstig gewond

Ondertussen was de politie ter plekke gearriveerd. Burgemeester Eddie De Block (Open VLD), die op dat moment in het gemeentehuis zat, hoorde van het tumult en kwam zelf ook tussenbeide. Eddie De Block: “Ik heb onmiddellijk een van de vechters aangesproken. Die maakte mij uit voor racist en ik kreeg nog een reeks scheldwoorden naar het hoofd. Ik heb hem gesommeerd om meteen mee te gaan naar het gemeentehuis. Hij volgde, maar er volgden nog een reeks verwijten. Daarna heb ik ook het personeelslid van de gemeente, dat vrij ernstig gewond was, bij mij geroepen om de dader te kunnen identificeren. Meteen was duidelijk dat het wel degelijk die jonge gast was — niet ouder dan 15 of 16 jaar — die onze medewerker in elkaar had getimmerd. De jongere loopt school in onze Gemeentelijke Technische School (GTSM) in Merchtem.”

De leerling werd daarop met onmiddellijke ingang geschort, minstens tot zolang het politioneel onderzoek duurt. Burgemeester De Block: “We kunnen niet tolereren dat ons gemeentepersoneel, dat ook in die school aanwezig moet zijn voor de opvolging van de werf van de nieuwbouw, op gelijk welke manier wordt bedreigd. De korpschef van de zone AMOW beloofde zeer strikte controles in het centrum. Voor mij kan alleen een nultolerantie in het centrum, rond de twee bushaltes vlakbij het gemeentehuis, soelaas bieden.”

“Als ons eigen personeel niet meer durft buiten te komen, is het ver gekomen”, vervolgt De Block. “Inmiddels kreeg ik van andere scholen te horen dat leerlingen soms de bus niet durven te nemen omwille van jongeren die hen bedreigen. De vader van een heethoofd belde me om de schorsing aan te kaarten, maar ik heb hem via telefoon terechtgewezen over het gedrag van zijn zoon.”

Uit Molenbeek en Jette

De burgemeester wijst ook op het feit dat jongeren zich vorige zomer meester maakten van het speelplein Ten Anckere. Daarbij werden zelfs kinderen afgeperst. Ze moesten geld betalen aan de bende opdat die hen zou laten gaan. “De politie heeft toen krachtig opgetreden en er zijn verschillende jongeren opgepakt”, aldus De Block. “Blijkbaar zouden enkele jongeren die toen zijn opgepakt — uit Molenbeek en Jette — opnieuw voorkomen in het huidige dossier en bekend zijn bij de politie.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees