Belangrijke getuige trekt plots verklaringen in en zet “slavendrijver” uit de wind

Belangrijke getuige trekt plots verklaringen in en zet “slavendrijver” uit de wind

Immobiliënmakelaar K.V. Foto: rr

Meulebeke -

In de rechtszaak tegen een 36-jarige immobiliënmakelaar uit Meulebeke die verdacht wordt van mensenhandel, heeft een getuige zijn belastende verklaringen ingetrokken.

Een 29-jarige Ghanees eist in de correctionele rechtbank in Brugge een morele schadevergoeding van 25.000 euro van Meulebekenaar K.V., die hem twee jaar lang zou uitgebuit hebben.

Het slachtoffer arriveerde in 2011 illegaal in België en kwam twee jaar later in contact met de 36-jarige projectontwikkelaar. Die zette hem in voor allerlei klusjes op zijn werven in het Kortrijkse. De Ghanees kreeg in ruil kost en inwoon. Er werden hem verblijfspapieren beloofd, maar daar kwam niets van in huis.

Volgens zijn advocaat werd de man als een moderne slaaf misbruikt. De feiten kwamen aan het licht toen de Ghanees in december 2015 wegliep en totaal verward een elektrozaak in Roeselare binnenstapte. De politie startte een onderzoek en dat wees uit dat K.V. nog meer mensen in het zwart tewerkstelde.

10 euro per uur in het zwart

Een van die mensen, D.C. (33) uit Knokke-Heist, legde in oktober 2015 belastende verklaringen af nadat hij in Roeselare werd opgepakt voor drugsbezit. Toen de politie hem vroeg hoe hij die drugs financierde, vertelde hij dat K.V. hem tien euro per uur in het zwart betaalde om karweien op te knappen. Maar op het proces tegen K.V., waar hij woensdag als getuige werd verhoord, trok D.C. die verklaringen plotseling weer in. “Ik heb nooit voor hem gewerkt en betaalde mijn drugs met geld dat ik stal van mijn moeder en broer”, beweerde hij. “Ik had die verklaringen afgelegd bij de politie omdat ik snel naar huis wilde.”

De procureur hechtte duidelijk weinig geloof aan die bewering, temeer omdat de oorspronkelijke verklaring van D.C. zeer gedetailleerd was. Zo vertelde hij aan de politie dat hij vier uur in een woning in Pittem had gewerkt. Op 7 februari wordt de zaak verdergezet en komen de politiemensen aan het woord die D.C. in 2015 verhoorden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees