Ellende voor studenten nog niet voorbij na zware autobrand: “Moet mijn examen opnieuw afleggen”

Ellende voor studenten nog niet voorbij na zware autobrand: “Moet mijn examen opnieuw afleggen”

Gistermorgen brandden op de parking van hogeschool Vives in Sint-Michiels vijf auto’s uit. De brandweer moest de vlammen doven (kleine foto), later werd de locatie afgezet met een lint. Foto: mvn

Brugge / Kortrijk / Beernem / Lichtervelde -

Op de parking van hogeschool Vives in Brugge brandden woensdagochtend vijf wagens uit. De meeste wagens waren van studenten die net examens aan het afleggen waren. “Ik vergat iets in mijn wagen en toen ik buiten kwam, stond die in lichterlaaie.”

LEES OOK: Auto’s van vijf studenten gaan in vlammen op tijdens examen

De examenperiode is volop aan de gang, maar woensdag waren die niet hét gespreksonderwerp in de wandelgangen van hogeschool Vives in Sint-Michiels (Brugge). Daar brandden ’s morgens namelijk vijf wagens uit op de parking voor de school. Het motorblok van een Kia Venga vatte vuur en zette in geen tijd ook vier andere wagens in lichterlaaie. Campusdirecteur Lieven Vandebuerie probeerde nog te blussen met een brandblusapparaat. “Maar de wind had vrij spel en het vuur breidde zich te snel uit”, zegt hij. “Ik moest jammer genoeg stoppen omdat het te gevaarlijk werd.”

“Shockerend”

De brandweer werd opgetrommeld en kreeg de vlammen wel onder controle. Maar ze konden niet verhinderen dat vijf wagens klaar voor de schroothoop waren. Twee andere liepen lichtere schade op. Het vuur ontstond in de wagen van Siemen Uittenhove. De 23-jarige jongeman uit Lichtervelde studeert Fiscaal Recht in Brussel, maar komt in de hogeschool studeren.

“Tijdens de rit naar hier merkte ik niets vreemd aan de auto. Omdat ik nog iets vergeten was, keerde ik tien minuten later terug. Maar toen stond hij al in lichterlaaie”, vertelt hij. “Het was wel shockerend om daar naar te kijken. Het is eigenlijk de auto van mijn moeder. Eentje van amper drie jaar oud met slechts 30.000 kilometers op de teller.”

“Voor één keer met auto”

De vier andere getroffen wagens waren van studenten die op het moment van de brand een examen aan het afleggen waren. Voor Manon Holcomb (25) uit Kortrijk was dat Frans. Ze studeert voor leerkracht Engels-Frans, maar werd na een kwartier uit de aula gehaald. “Blijkbaar konden ze niet in mijn auto om te blussen en moest ik die opendoen”, zegt ze. “Ik had al wel wat rook zien passeren voorbij het raam, maar stond daar niet echt bij stil. Toen ik buiten kwam, zag ik wat er gaande was.”

Ellende voor studenten nog niet voorbij na zware autobrand: “Moet mijn examen opnieuw afleggen”
Foto: tlg

“Ik kom normaal nooit zelf met de auto. Maar omdat ik zeker op tijd wou zijn voor mijn examen, mocht ik die van mijn vader (een BMW X3, nvdr.) gebruiken.” Haar examen kon Manon niet verder afleggen. Ook het mondeling dat ’s middags gepland werd, moest ze verzetten. “Terwijl de vragen me echt lagen. Volgende week moet ik het opnieuw doen. Hopelijk lukt het dan even goed.”

“Blij dat er enkel materiële schade is”

Ook voor Aurelio Zutterman (20) uit Beernem werd het geen mooie ochtend. Hij studeert Toerisme en had gistermorgen examen Frans. Bijster goed ging dat niet, maar toen hij buiten kwam, kreeg hij nog meer slecht nieuws. “De Opel Mokka van mijn vader stond vlakbij de auto die vuur vatte”, zegt hij. “Hij is mee in de vlammen opgegaan. Zo’n dingen gebeuren natuurlijk. En ik ben vooral blij dat er enkel materiële schade is.”

De leerlingen werden door de school en politie opgevangen en vulden allemaal ter plaatse een aangifte in. Vermoedelijk wordt het nu verder een zaak voor de verzekering. De hogeschool zette de parking rond de vijf wagens zelf met een lint af. Die werden in de loop van de dag getakeld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees