Zelfs na honderd jaar blijft Groote Oorlog sporen nalaten: gat in akker en soldaten opgegraven

Simon Louagie ontdekte na een tip van een collega een groot gat in een akker ter hoogte van het 'kraterbos' bij Bellewaerde Ridge in Ieper. Foto: rr

Ieper / Zonnebeke -

De bodem van de Westhoek geeft weer een stukje WOI-erfgoed prijs. In Ieper ontstond een groot gat nadat een WOI-tunnel ingestort was. In Zonnebeke werd het stoffelijk overschot van twee soldaten ontdekt.

WOI-gids Simon Louagie ontdekte na een tip van een collega een groot gat in een akker ter hoogte van het ‘kraterbos’ bij Bellewaerde Ridge in Ieper. “Het gat is ongeveer vier op twee meter groot. Deze regio is bekend voor verschillende tunnels, die ongeveer tien meter onder de grond lopen en gebruikt werden door soldaten om mijnen te laten ontploffingen onder de vijandelijke stellingen tijdens WOI.”

Jan Decorte, erfgoedconsulent van CO7, ging een kijkje nemen. “De houten constructie aan de bovenkant van de tunnel had het begeven, waardoor dit gat ontstond”, aldus Decorte. “Via deze tunnels werd munitie getransporteerd onder de Duitse linies richting de nabijgelegen krater, waar de munitie destijds ontploft is. Om hier iets te vinden, moeten we al tot vijf meter diep graven. Dat is niet evident, want er moet rekening worden gehouden met de veiligheid. Daarom zullen we hier geen opgravingen doen. Bovendien moet de landbouwer zich hier ook in kunnen vinden. De put wordt wellicht dichtgegooid.”

“Dat gebeurt wel vaker in de streek, zonder dat veel mensen hiervan afweten”, aldus Louagie. “Dit is mogelijk de tunnel waar nog drie Britse tunnelers liggen. Ze werden er levend begraven nadat de Duitsers een deel van de tunnels hadden laten ontploffen. Ik neem geregeld groepen mee naar deze plaats en vertel hun verhaal. Ik zal de familie schrijven over de vondst van dit gat. Jammer dat de site niet opgegraven wordt.”

Aan de Tresoriersstraat in Zonnebeke stootten arbeiders onlangs op het stoffelijk overschot van twee WOI-soldaten. “De resten werden opgegraven en worden onderzocht. Meer weten we voorlopig niet”, aldus Decorte. Eind vorig jaar legden archeologen er een Duitse bunkerzone bloot vóór de werken van Aquafin, dat een nieuwe collector aanlegt tussen Frezenberg en Nonnebossen.

Corrigeer

MEER NIEUWS