Regering draait geldkraan dicht: voortbestaan weggeefwinkel De Olijfboom in gedrang

Regering draait geldkraan dicht: voortbestaan weggeefwinkel De Olijfboom in gedrang

In de weggeefwinkel De Olijfboom in de Forelstraat wordt kleding gesorteerd. De vraag is hoe lang De Olijfboom en zijn vrijwilligers de vluchtelingen in Gent nog een helpende hand zullen kunnen bieden. Foto: fvv

Gent -

De Vlaamse regering draait binnenkort de geldkraan dicht voor weggeefwinkel De Olijfboom in de Forelstraat. De organisatie, die al meer dan tweeduizend vluchtelingen hielp, is nochtans groter dan ooit. “De hype van de vluchtelingencrisis is voorbij, maar de noden blijven even groot.”

Toen in augustus 2015 de vluchtelingencrisis losbarstte, de dienst Vreemdelingenzaken in Brussel werd overspoeld en het Maximiliaanpark in de hoofdstad een soort klein-Calais werd, kon de Gentse Evelyne Huughe niet langer toekijken. Ze stampte de vzw Een Hart voor Vluchtelingen uit de grond. In 2016 ontstond daaruit in de Forelstraat De Olijfboom, een weggeefwinkel en ontmoetingsruimte. Al wie in Gent van nul moet beginnen, kan er een starterspakket krijgen met kleding, meubels en andere spullen. Voor de asielzoekers op het drijvend opvangcentrum Reno, dat vorig jaar sloot, was De Olijfboom een thuishaven.

Hype

De winkel is nog steeds een succes. Vorig jaar hielpen zestig vrijwilligers, waarvan de helft vluchtelingen, zo’n 2.400 mensen, waaronder ook Belgische gezinnen. Maar de geldstroom droogt op. “In het begin kregen we veel schenkingen”, zegt Evelyne Huughe. “Mensen waren geraakt door de beelden van de oorlog en hadden medelijden. Maar nu is de hype van de vluchtelingencrisis duidelijk voorbij. Het is niet sexy meer. Ze zijn plots ‘illegalen’ en worden veel negatiever in beeld gebracht. Het heeft een grote impact op de giften die we krijgen.”

Ook Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zet de subsidies, zo’n 650.000 euro die ze in het kader van de vluchtelingencrisis aan Gent toekende, vanaf oktober stop. De Olijfboom verliest dan haar enige betaalde werkkracht en het huurgeld voor haar lokalen, die in bruikleen werden gegeven door het OCMW. Dat laatste garandeert dat de organisatie nog op de locatie terecht kan tot eind dit jaar. “Daarna bekijken we samen met de Stad op welke manier we de organisatie in een rol kunnen laten spelen en ondersteunen”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A).

Maar ook andere Gentse vluchtelingenhulp, tolkuren bijvoorbeeld, komt door het wegvallen van de subsidies op de helling te staan.

Prostitutie

“De regering doet alsof de vluchtelingencrisis voorbij is”, zegt Evelyne Huughe. “Maar we krijgen meer mensen over de vloer dan ooit. Ze komen van ver buiten Gent, zelfs uit het Antwerpse en Brusselse prostitutiemilieu. Officiële instanties zoals het OCMW, CAW en Kind en Gezin schuiven steeds meer taken naar ons door omdat ze het zelf niet kunnen bolwerken. We zoeken inmiddels ook naar woningen en scholen voor gezinnen. Vorig jaar hebben 210 mensen met een woonprobleem zich bij ons gemeld. Daarvan hebben we er 41 effectief kunnen helpen.”

Neem Raad (48), een Iraakse vluchteling en ondertussen een van de meest actieve vrijwilligers bij De Olijfboom. Hij is goed geïntegreerd en spreekt een aardig mondje Nederlands. Toch vindt hij met zijn leefloon van 1.600 euro maar geen huis voor zijn gezin van vier. “We hebben lang in een studiootje van twintig vierkante meter gewoond”, vertelt hij. “Voorlopig kunnen we in een doorgangswoning van het CAW terecht, maar dat is tijdelijk.”

“De overheid gaat ervan uit dat eenmalige hulp voldoende is om deze mensen op de rails te krijgen”, zegt Huughe. “Dat is niet zo. Integratie vergt tijd. Veel mensen zijn op de goede weg, maar evenveel mensen kampen met trauma’s en zijn nog niet zelfredzaam. Laten we hen in de kou staan zodat ze zich op zichzelf terugplooien of betrekken we hen actief in onze maatschappij? Voor mij is de keuze snel gemaakt.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio