Mama

Applicatie om “zwangerschap te voorkomen” onder vuur: minstens 37 vrouwen tóch in verwachting

Applicatie om “zwangerschap te voorkomen” onder vuur: minstens 37 vrouwen tóch in verwachting

Positieve zwangerschapstest Foto: ss

Een applicatie die gebruikt wordt als middel om zwangerschappen te vermijden ligt onder vuur in Zweden. Minstens 37 vrouwen raakten toch in verwachting, waaruit zou blijken dat de toepassing toch niet zo efficiënt werkt. Het bedrijf achter de app ziet zelf geen probleem: “Het ligt binnen onze foutenmarge.”

Bedoeling van de applicatie ‘Natural Cycles’ is om vrouwen te waarschuwen wanneer ze precies hun eisprong hebben. Als ze geen kinderen willen, hebben ze dan best geen onbeschermde seks.

De applicatie wordt wereldwijd gebruikt door maar liefst 380.000 vrouwen. Volgens onderzoek zou de toepassing 99 procent effectief zijn, als hij perfect wordt gehanteerd. Even waterdicht als de pil, dus. Bij gebruik dat meer volgens de praktische realiteit verloopt, kan de betrouwbaarheid volgens het bedrijf zakken naar 93 procent.

Applicatie om “zwangerschap te voorkomen” onder vuur: minstens 37 vrouwen tóch in verwachting

37 zwangere vrouwen

De voorbije maanden hebben zich echter al 37 vrouwen aangemeld in het Södersjukhuset, een groot ziekenhuis in Stockholm, omdat ze ondanks het gebruik van de applicatie zwanger waren geraakt. Die vrouwen vroegen allen een abortus aan.

Maar mogelijk is er sprake van nog meer gevallen. Er is namelijk geen rekening gehouden met onverwachte zwangerschappen bij vrouwen die geen abortus willen.

“Binnen foutenmarge”

Het ziekenhuis heeft nu beslist om de applicatie aan te geven voor een grondige herevaluatie. “Deze methode brengt niet echt zekerheid”, zegt Eva Marions van het Söder-ziekenhuis. “Voor jonge vrouwen die absoluut niet zwanger willen worden, raad ik toch een meer effectieve methode aan.”

Het bedrijf achter de applicatie ziet zelf geen probleem. Volgens hen is er een foutenmarge van 7 procent en ligt het aantal recente gevallen in de lijn van hun schattingen op jaarbasis.

“Veel van onze klanten worden toch zwanger omdat ze simpelweg geen condoom gebruiken op “rode dagen”. Er zijn ook velen die bewust risico nemen”, klinkt het. “Slechts 1 procent wordt effectief zwanger door foute informatie in de app.”

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees