Gezocht: herders om ook volgende vier jaar in stad schapen te laten grazen

Gezocht: herders om ook volgende vier jaar in stad schapen te laten grazen

Grazende schapen op de oever van de Coupure. We krijgen het ook de komende vier jaar te zien. Foto: fvv

Gent -

De kuddes schapen die al enkele jaren grazen in de Gentse binnenstad mogen dat nog zeker vier jaar langer doen. Gent lanceert contracten ter waarde van 212.000 euro voor nieuwe schaapherders, binnenkort zelfs tot in Sint-Amandsberg.

Misschien zag u ze al in het echt, de kuddes schapen die sinds enkele jaren in Gent het gras ‘maaien’: een vrolijk zicht in een middeleeuwse stad. De kuddes grazende schapen zijn een populair zicht in de stad geworden.

En de dieren blijven in actie in Gent, nog zeker tot 2021. De Stad maakt er de komende jaren 212.000 euro voor vrij. Enkele weken geleden zijn vier contracten gelanceerd om herders te vinden die met hun kudde willen komen grazen. Geïnteresseerde herders kunnen erop intekenen.

Het gaat om vier graaszones: de oevers van de Watersportbaan, die van de Coupure en de omgeving Verlorenkost, en die van de Leie richting Sint-Denijs-Westrem (Gordunakaai, Aan de Bocht, Neermeerskaai). Nieuw is dat de schapen ook zullen worden ingezet om gras te eten in een nieuwe, vierde zone: de velden in de Nieuwelaan en Sint-Baafskouterpark in Sint-Amandsberg.

Voordelen

Al in 2010 besloot de Stad om te experimenteren met schapen die grasbermen maaien. Dat is op heel wat plaatsen niet alleen een stuk milieuvriendelijker, maar ook en handiger, vooral op steile hellingen. De schapen begonnen te grazen aan de Blaarmeersen. Sindsdien werd de maaizone stelselmatig uitgebreid, tot aan de Coupure en de rand van de binnenstad.

De oevers van de Watersportbaan zullen vanaf dit jaar twee maal per jaar worden begraasd, in mei en in het najaar. De Leie-oevers tussen Sneppebrug en de Koning Albertbrug, in juni en in het najaar. Die van de Coupure eveneens twee keer per jaar, al staat niet gestipuleerd wanneer precies.

In de Nieuwelaan en Sint-Baafskouterpark krijgen de schapen dan weer een vaste weide waarop ze twee keer per jaar een tijd zullen kunnen grazen.

Naast de ecologische en praktische voordelen van schapen tegenover grasmaaiers, ziet de Stad nog iets anders: “Een rondtrekkende kudde schapen is ook toeristisch-recreatief een sterke troef”, schrijft ze in de contracten. Er bestaat een plan om klasgroepen te laten meelopen met de herders, om te leren over het beheer van bermen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees