Boetes voor dodelijk arbeidsongeval in Antwerpse haven

Boetes voor dodelijk arbeidsongeval in Antwerpse haven

Illustratie. Foto: BELGA

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de verantwoordelijken van een dodelijk arbeidsongeval in de Antwerpse haven boetes tot 24.000 euro opgelegd. Twee arbeiders hadden twee jaar geleden een fatale val gemaakt uit een hoogtewerker. Uit het onderzoek bleek dat er laks werd omgesprongen met de veiligheid.

Het dodelijke ongeval gebeurde op 16 september 2015 in een droogdok aan de Industrieweg. Slachtoffers Bahri Redzheb en Serkan Yumer, die voor de bvba Ankara werkten, voerden er straal- en schilderwerken uit aan een schip. Ze bevonden zich in de kooi van een hoogtewerker en waren met een hogedrukreiniger aan de slag.

De slang van de hogedrukreiniger was met een touw bevestigd aan de reling van de kooi. Het andere uiteinde van de slang was klem geraakt onder het voorwiel van de hoogtewerker. Toen de kooi naar boven ging, werd er een trekkracht op uitgeoefend, waardoor ze afbrak. De twee slachtoffers vielen acht meter naar beneden en waren op slag dood.

Uit het onderzoek bleek dat er laks werd omgesprongen met de veiligheid. De slachtoffers droegen geen veiligheidsharnas, er mocht geen materiaal aan de kooi gehangen worden en er was onvoldoende verlichting in het droogdok.

Mesut B., zaakvoerder van de bvba Ankara, erkende dat hij geen (veiligheids)instructies aan de slachtoffers had gegeven en dat hij geen toezicht had gehouden op de werken. Hij vond dat de verantwoordelijkheid van de BVBA Recoclean, voor wie zijn firma de werken had uitgevoerd. De rechtbank oordeelde dat hij ook verplichtingen had naar zijn werknemers.

Mesut B. en de bvba Ankara kregen boetes van respectievelijk 6.000 euro en 24.000 euro, waarvan 15.000 euro effectief. Steven L., de vertegenwoordiger van Recoclean, werd enkel veroordeeld voor het gebrek aan voldoende verlichting en kreeg een boete van 2.400 euro, waarvan de helft effectief.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees