UCI wil hem niet in de Ronde van Vlaanderen, maar Lance Armstrong wil niet wijken: “Ik zie je op 1 april”

UCI wil hem niet in de Ronde van Vlaanderen, maar Lance Armstrong wil niet wijken: “Ik zie je op 1 april”

Foto: BELGAIMAGE

De nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient wil niet dat Lance Armstrong naar de Ronde van Vlaanderen komt. “Ik schreef hem een brief om zeker te zijn dat hij niet komt opdagen”, zegt Lappartient in de Neue Zürcher Zeitung. Armstrong zelf is niet onder de indruk: “Geen brief ontvangen. Ik zie je op 1 april”, liet hij aan onze redactie weten. Jan-Pieter De Vlieger

Als het van de nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient afhangt, dan komt Lance Armstrong niet naar de Ronde van Vlaanderen. Hij is fel gekant tegen het plan van organisator Wouter Vandenhaute om de Amerikaan na een lezing in de Tour of Flanders Business Academy op zondag ook de wedstrijd te laten volgen als gast. “Het is geen goed idee”, zegt Lappartient in de Zwitserse krantNeue Zürcher Zeitung. “Armstrong is een vrij man. Ik kan niet verbieden dat hij op de vrijdag voor de wedstrijd optreedt in een Belgische universiteit. Maar positief voor het wielrennen is dat niet.”

Lappartient heeft naar eigen zeggen veel druk gezet om de komst van de Amerikaan tegen te houden: “Ik heb mijn standpunt duidelijk gemaakt aan organisator Wouter Vandenhaute in een intensief gesprek. Armstrong zelf heb ik een brief geschreven om zeker te zijn dat hij zowel bij de amateurwedstrijd op zaterdag als bij de profrace op zondag niet komt opdagen.”

Lappartient toont zich sinds zijn aanstelling als voorzitter een hardliner in zijn antidopingbeleid. Hij voerde de strijd op tegen mechanische fraude en liet eerder weten dat “er geen plaats meer is voor voormalige dopingzondaars in het wielrennen.”

In de auto

Wouter Vandenhaute wilde liever niet reageren op de uitspraken van de UCI-voorzitter. Hij verduidelijkte eerder wel al dat “het nooit de bedoeling is geweest om Armstrong als een soort eregast of als een soort trofee naar Vlaanderen te halen.” Toch is het op dit moment wel voorzien dat hij de race zal volgen, al dan niet bij Vandenhaute in de auto. “Hij blijft in het weekend in Vlaanderen, uiteraard zal hij dan ook de wedstrijd kunnen volgen”, zei Vandenhaute eerder.

In een korte correspondentie via mail met onze krant reageerde Armstrong gisteren wel zelf voor het eerst op de heisa. Hij laat verstaan dat de boodschap van Lappartient in alle mogelijke betekenissen niet is overgekomen: “Ik heb geen brief ontvangen. Verder heb ik daar niks aan toe te voegen. Ik zie je op 1 april.”

Voor de goede verstaander: op 1 april komt ­Lance Armstrong tot nader order dus gewoon naar de Ronde van Vlaanderen.

Corrigeer