Interieur

Tropisch met rode bladeren of minuscule fruitboompjes: deze planten haal je dit jaar in huis

Tropisch met rode bladeren of minuscule fruitboompjes: deze planten haal je dit jaar in huis

Foto: Pinterest

Het voorbije jaar domineerden vooral palmen en monstera's onze woonruimtes, maar het nieuwe jaar biedt de ideale gelegenheid om op zoek te gaan naar de meest recente kamerplantentrends. Wij vroegen Sofie Vertongen van de Antwerpse plantenzaak The Plant Corner om de huidige trends op een rijtje te zetten.

TREND 1: Kleurrijke planten of planten met print

In een oasis van groen doet een vleugje kleur het altijd goed. Geen wonder dat planten met rode bladeren of stengels de laatste tijd sterk aan populariteit winnen. Zo is de calathea met zijn rode onderbladeren een echte topper, net zoals de philodendron imperial red met rode stengels en bovenbladeren, de ficus elastica abidjan met zijn rode nerven en de begonia maculata met witte stippen en rode onderbladeren. Ook planten met een opvallende print in het blad zijn momenteel erg in trek, zoals opnieuw de calathea en de alocasia. Deze tropische jungleplanten vergen echter wel de nodige aandacht: ze hebben immers warmte en veel vocht nodig. Om die reden zijn het ideale badkamerplanten, maar ook in de woonkamer gedijen ze goed, indien je ze op regelmatige basis bevochtigt. Doe dit minstens twee keer per week en maak daarbij zeker ook de bladeren met een verstuiver.

(Foto's: frenchyfancy.com en i.pinimg.com)

TREND 2: Planten op hydrocultuur

Planten op hydrocultuur hebben geen nood aan aarde. In tegenstelling tot de airplants hebben ze wel een grote behoefte aan water en worden ze bij wijze van spreken op water bewaard. Door ze in een doorzichtige glazen bloempot te plaatsen krijg je een verbluffend resultaat. Dit wordt vaak toegepast bij vetplanten, die eerst uit de aarde worden gehaald om daarna enkele weken met de wortels in water te worden geplaatst tot ze nieuwe wortels krijgen. Deze planten zijn bijgevolg erg onderhoudsvriendelijk. Je hoeft enkel het water in de pot op regelmatige basis bij te vullen zodat de wortels altijd netjes onder water staan.

(Foto's: bakker.com, houseplantgirl.com en mooiwatplantendoen.nl)

TREND 3: Luchtplantjes of airplants

Airplants staan al ongeveer twee jaar op de radar van interieurjunkies en dat blijft voorlopig nog even zo. Er bestaan maar liefst vijfhonderd verschillende soorten en ze zijn zo goed als onverwoestbaar. Je hoeft ze slechts één keer per week onder de kraan te houden of in water onder te dompelen en ze kunnen er opnieuw een weekje tegenaan. Doordat deze plantjes bovendien geen aarde nodig hebben, kunnen ze op de meest creatieve wijze in het interieur geïntegreerd worden: in een kader aan de muur, in een terrarium, in hangertjes ... 

(Foto's: nsmbl.nl en inspideco.org)

TREND 4: Mosballen

Mosballen lijken in opmars en zijn ideaal om een moslandschap te creëren of een terrarium op te smukken. Ze vergen bovendien erg weinig onderhoud. Zo moet je enkel één keer per week het water verversen en de mosballen omdraaaien, zodat ze niet bruin worden.

(Foto's: monsterscircus.com en themerrythought.com)

TREND 5: Miniscule fruitboompjes en bananenplanten

Citrusplanten en olijfboompjes zijn geliefde buitenplanten, maar in het najaar horen ze in huis gehaald te worden, omdat ze de koude winterse temperaturen niet kunnen overleven. Naast deze kleine fruitboompjes blijven ook bananenplanten alomtegenwoordig in onze woonruimtes. De grote exemplaren vormen de ideale statementplant, die meteen bij binnenkomst in het oog springt, maar ze zijn er in diverse formaten. Ook deze tropische plant heeft warmte en veel vocht nodig en dient minstens twee keer per week bevochtigd te worden, zowel de aarde als de bladeren zelf.

(Foto's: apartmenttherapy.com, homedeco.nl en bloglovin.com)

TREND 6: Grote en kleine monstera's

In tegenstelling tot de palmen blijft de monstera ook nu nog een razend populaire hype. De grote exemplaren van de monstera deliciosa die als statementplant in het interieur worden geplaatst, zijn op dit moment zelfs nog nauwelijks te verkrijgen bij de leveranciers. Ook de specialere soorten, zoals de monstera obliqua, vliegen razendsnel de deur uit.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees