IVIO gaat mobiele camera tegen sluikstorters in de hele regio inzetten

Camera bij glasbol schrikt sluikstorters af: al zeven overtreders moeten 100 euro boete betalen

Camera bij glasbol schrikt sluikstorters af: al zeven overtreders moeten 100 euro boete betalen

Er is nog steeds afval te vinden aan de glasbollen, maar de proef met de camera’s in Tielt heeft het probleem sterk verminderd. Foto: slr

Tielt / Pittem / Meulebeke / Dentergem / Ardooie / Ingelmunster / Izegem / Ledegem / Lendelede / Ruiselede / Oostrozebeke -

De afvalintercommunale IVIO zet een extra mobiele camera in tegen het sluikstorten aan de glasbollen in de elf aangesloten gemeenten. In Tielt liep er vorig jaar al een proefproject. Zeven sluikstorters werden gevonden en beboet.

IVIO, de intercommunale die instaat voor de afvalophaling en verwerking in elf gemeenten, zal de camera's afwisselend inzetten in alle deelnemende gemeenten: Ardooie, Dentergem, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede en Tielt.

Vorig jaar liep er al een proefproject met een mobiele camera in Tielt. Op basis van de eerste resultaten besloot IVIO om het project open te trekken. “Dankzij de camera’s hebben we zeven sluikstorters kunnen vinden”, zegt Els De Rammelaere (N-VA), burgemeester van Tielt. “Zij kregen allemaal een GAS-boete van honderd euro. We merken ook dat de mobiele camera sluikstorters afschrikt. In de stad kregen we minder meldingen binnen.”

Hoge verwachtingen

Het project kan rekenen op financiële steun van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). In het kader van de privacywetgeving komt aan elke glasbol een duidelijke sticker die aangeeft dat je er gefilmd wordt. De camera's zullen goed verborgen zitten, zodat ze niet opvallen. “Een vaste camera verlegt de criminaliteit alleen maar naar een andere plaats. Daarom kozen we voor mobiele camera's”, klinkt het bij IVIO.

Sticker

Dat het project opengetrokken wordt naar de andere gemeenten, wordt positief onthaald. Het probleem is immers overal aanwezig. “De camera's zullen bij ons ingezet worden bij heel wat glasbollen, ook in Markegem”, zegt de Dentergemse burgemeester Koenraad Degroote (N-VA). “De sticker dat er gefilmd wordt zal op zich al voor de nodige afschrikking zorgen.”

In Meulebeke werd het plan goedgekeurd tijdens de jongste gemeenteraad, in de andere gemeenten komt het op de volgende zitting(en) voor. “In Pittem is het sluikstortprobleem groot”, zegt de Pittemse milieuschepen Paul Lambrecht (CD&V). “Vooral op plaatsen waar er weinig sociale controle is, vinden we telkens weer grote hoeveelheden afval terug. We hopen dat de camera's het gewenste effect zullen hebben.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio