Groen: “Niet verrast, we wensen haar alle succes toe”

Jinnih Beels kiest voor SP.A: “Ik was kwaad op Wouter en Tom, maar ik heb mijn hart gevolgd”

Jinnih Beels kiest voor SP.A: “Ik was kwaad op Wouter en Tom, maar ik heb mijn hart gevolgd”

Farid El Mabrouk

Antwerpen -

Na het uiteenvallen van de linkse Antwerpse lijst ‘Samen’ wilde ex-politiecommissaris Jinnih Beels “even alles op een rijtje” zetten. Ze stond als onafhankelijke kandidate op de tweede plaats. Doorheen de dag gonsde het van de geruchten, maar nu is de kogel door de kerk: ze zal als onafhankelijke op de Antwerpse SP.A-lijst staan. Dat heeft ze donderdagavond zelf aangekondigd op een persconferentie.

“Ik moet even alles op een rijtje zetten”, klonk het gisteren, maar na één dag heeft Jinnih Beels een keuze gemaakt. Ze zal komende gemeenteraadsverkiezingen als onafhankelijke kandidate op de Antwerpse SP.A-lijst staan. Welke plaats ze op die lijst krijgt, moet nog besproken worden.

“Het Samen-verhaal is gestopt. Ik heb niet de tijd gehad om te rouwen”, stak Beels van wal. “Ik heb er veel voor opgegeven, ik heb er mijn hart in gestoken en ik was kwaad op Wouter en Tom. Na lang wikken en wegen - niet lang genoeg naar mijn zin, maar goed - heb ik besloten om als onafhankelijke op de lijst van SP.A te gaan staan”, aldus nog Beels. “Dit was een hartverscheurende keuze.”

Dat ze op de SP.A-lijst gaat staan, betekent niet dat Beels haar lidkaart heeft aangevraagd. “Onafhankelijkheid is voor mij altijd belangrijk geweest. Ik wil een keuze zijn voor alle Antwerpenaren.”

Loyaal

Haar keuze voor SP.A is niet geheel onlogisch. Het was namelijk Tom Meeuws die haar naar de politiek lokte. Op haar persconferentie stelde Beels ook “loyaal” te zijn. “Het was de SP.A die mij binnengehaald heeft, we moeten daar niet flauw over doen. Vandaar mijn keuze.” Overigens liggen “de accenten van SP.A” haar iets dichter aan het hart dan die van Groen. “Veiligheid is mijn ‘dada’ en ik wil een aantal problemen in onze stad aanpakken. Zo wil ik niet meer over de problemen van onze jongeren spreken, maar mét onze jongeren”, aldus nog Beels.

Ze deed het ook op vraag van Meeuws. Die trok, na het uiteenvallen van het kartel, “met lood in de schoenen” naar Jinnih Beels. Hij heeft haar dan opnieuw gevraagd om zich te engageren voor Antwerpen, en specifiek met SP.A. Meeuws en nationaal partijvoorzitter John Crombez, die donderdagavond ook naar Antwerpen was afgezakt om de aankondiging van Beels bij te wonen, lieten meteen weten dat het de bedoeling is om nog meer onafhankelijken op de Antwerpse SP.A-lijst te zetten.

Volgens Crombez zal er echter geen strijd ontstaan tussen Groen en SP.A om de kandidaten binnen te halen. “Daarvoor is het respect tussen de twee partijen te groot”, denkt hij. “Ik kan de beslissing van Groen alleen maar jammer vinden en er zal tijd nodig zijn om alles te laten helen. Maar als wegen uit elkaar gaan, kunnen ze ook weer kruisen.”

De partijwoordvoerder van Groen laat weten “niet verrast” te zijn. “We wensen haar alle succes toe”, klinkt het nog.

Bekijk hier de volledige persconferentie:

Video: VRT

LEES MEER (+)Doodsstrijd onder daverend applaus. Hoe het kartel Samen in amper 24 uur uit elkaar barstte

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees