Vier jaar cel gevraagd voor ex-werknemer BIVV die met 2 promille alcohol in het bloed fietsster doodreed

L.B. betwist in de rechtbank de verantwoordelijkheid voor het ongeval niet: “Ik blijf dat beeld zien en zal ermee moeten leven.” Foto: wjn

Ninove / Haaltert -

Een 46-jarige ex-werknemer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) riskeert vier jaar gevangenisstraf voor het doodrijden van de 79-jarige fietsster Marie-Louise Adriaens in april 2016. L.B. werd in het verleden al twee keer veroordeeld voor intoxicatie, gisteren stond hij voor de politierechtbank van Aalst. “U werkte voor BIVV, u wist wat er kon gebeuren.”

Vier jaar gevangenis, 6.000 euro boete, een rijverbod van vijf jaar, medische en psychologische proeven én de proeven van het rijbewijs. Die straf vorderde de procureur gisterenmiddag. “Er zijn vier dingen die me storen: de 2 promille alcohol, de dronkenschap — meneer wankelde — de 75 à 80 km/u in de bebouwde kom en het feit dat de beklaagde al eerder veroordelingen opliep en daar duidelijk geen lessen uit trok.”

Het ongeval gebeurde op zondag 10 april om 21.45 uur op de Iddergemsesteenweg in Denderhoutem. De vrouw werd achteraan aangereden door de rode Volvo van de toen 44-jarige L.B. uit Ninove. De 79-jarige ging over de motorkap en was op slag dood, bestuurder L.B. legde een positieve ademtest af. Hij verklaarde bij de politie dat de fietsster plots in het midden van de straat was gaan rijden. Het deskundigenverslag ontkracht dat én ook een getuige, een jongeman die langs de kant van de weg stond met de bromfiets, verklaarde het tegendeel. Het is een belangrijk detail, was de vrouw een voorzienbare of onvoorzienbare hindernis?

Politierechter Peter D'Hondt drukte L.B. met de neus op de feiten. “De verslagen van de deskundigen spreken u tegen. Was het berekend opportunisme? Wees eerlijk: was het uw fout?”

L.B. reageerde emotioneel. “Ik denk het wel. Ik betwist de verantwoordelijkheid ook niet. Ik denk dat ik gewoon rechtdoor reed. Ik blijf dat beeld zien en zal ermee moeten leven.”

D'Hondt was hard. “Ik vind het vooral heel spijtig dat er opnieuw iemand op straat gedood is. Mensen sterven niet in het verkeer, meneer. Ze worden gedood. Bovendien had u voorkennis: u werkte bij het BIVV én u was al twee keer veroordeeld voor intoxicatie, in 2003 en 2005. U wist dus wat er kon gebeuren als u ging drinken en rijden.” L.B. antwoordde dat hij bij het BIVV ging werken omdat hij besefte dat er iets moest veranderen én dat hij verkeersveiligheid belangrijk vindt.

“Verpletterende aansprakelijkheid”

De advocaat van de familie, Kjell Verleysen, legde de vinger op de wonde. “Hij verklaarde meteen na de feiten dat hij niet meer dan 50 km/u reed, dat hij nog nooit een veroordeling had gehad én dat het slachtoffer in het midden van de baan reed. Drie keer mis, u noemt het opportunisme. Een stilstaande bromfietser heeft hij niet eens opgemerkt, dat zegt veel. Kunnen we dan spreken van een onvoorzienbare omstandigheid? Er is een verpletterende aansprakelijkheid.”

Woorden van spijt

De verdediging betwist dat niet, wel de dronkenschap en het niet uitwijken van de vrouw. “De getuige beweert alles gezien te hebben, maar stond wel achter het ongeval. Er is geen materieel bewijs — de wagen heeft enkel links schade — dat de vrouw niet aan het dwarsen was. Mijn cliënt wankelde maar is het niet normaal dat we na zo'n ongeval even van de kaart zijn? Wij zijn van mening dat een gevangenisstraf niet de oplossing is. Deze man werkt en heeft een gezin, ook zij moeten hiermee proberen leven. Mijn cliënt heeft financieel geen probleem, misschien straft u hem met een werkstraf nog het meest.”

Weduwnaar Remi Kiekens en zijn zoon vinden de gevorderde straf dan weer gepast. “Wie zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten. Die man kan spijt hebben, maar is dat echt zo?”

Een zichtbaar geëmotioneerde L.B. had het laatste woord. “Ik wil mijn spijt betuigen aan de familie. Ook mijn gezin is slachtoffer van mijn daden, het is niet evident om zo een 16-jarige op te voeden.”

De uitspraak volgt op 29 januari.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio