Hij moest de volgende boom van het jaar worden, maar nu rouwt hele dorp om gevelde eeuwenoude beuk

Hij moest de volgende boom van het jaar worden, maar nu rouwt hele dorp om gevelde eeuwenoude beuk

Rudy Walckiers en Fons Jordens van de dorpsraad: “Deze boom had voor veel inwoners een sentimentele waarde.” Foto: gjg

Geraardsbergen / Nieuwenhove -

De beuk die al eeuwenlang de dorpsweide van Nieuwenhove domineert, is donderdagochtend omvergewaaid. De Nieuwenhovenaren zijn er het hart van in: “Die boom heeft sentimentele waarde.”

“We wilden onze beuk laten meedingen in de wedstrijd ‘Boom van het jaar’ en hadden daarrond al heel wat evenementen gepland. Die gaan we met veel spijt in het hart moeten afgelasten”, zegt Rudi Walckiers, voorzitter van de dorpsraad van Nieuwenhove. “Die boom heeft voor de inwoners een sentimentele waarde. Het was de centrale locatie tijdens de dorpsevenementen.”

De beuk is opgenomen op de inventaris landschappelijk erfgoed en op de lijst van merkwaardige bomen die is opgemaakt door de Dendrologische Vereniging prijkt hij op plaats 30. Arthur De Haeck, medewerker van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, heeft onderzoek verricht naar de Nieuwenhoofse beuk. “Hij had een omtrek van 6,2 meter. Op een kaart van het einde van de achttiende eeuw staat een aangelegde tuin, de beuk kan daar toen al gestaan hebben. Het is wat gissen want de boom kan evengoed uit de negentiende eeuw zijn.”

Houtrot

De storm heeft nu een abrupt einde gemaakt aan de trots van Nieuwenhove, de stam knakte af aan de onderzijde. “Het komt niet echt als een verrassing”, stelt De Haeck vast. “De boom is afgebroken op een plaats waar het hout al aangetast was. Ook in de kroon was er houtrot.”

Nu de beuk op zijn zij ligt, kan misschien de exacte leeftijd van de kolos bepaald worden aan de hand van de jaarringen. Intussen overlegt de dorpsraad hoe de herinnering aan de beuk levend te houden. “Er moet toch minstens een relict zichtbaar blijven van onze beuk”, pleit Fons Jordens van de dorpsraad. Dat kan bijvoorbeeld een dwarsdoorsnede worden van de beuk. De boom blijft overigens verderleven want er werden eerder al zaailingen geplant in het dorp.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees