Lily (2) en Renée (11 maanden) hebben allebei muco en moeten vaak naar de dokter

Ouders van twee mucopatiëntjes organiseren benefiet voor onderzoek

Ouders van twee mucopatiëntjes organiseren benefiet voor onderzoek

Nielsen en Birde met hun dochtertjes Renée en Lily: “Dankzij onderzoek kunnen de meisjes normaal leven.” Foto: sbr

Dadizele / Moorslede -

De ouders van Lily (2) en de bijna 1 jaar oude Renée, twee zusjes die allebei aan mucoviscidose lijden, organiseren op zaterdag 3 maart een benefietavond. De opbrengst gaat naar het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.

Enige tijd geleden werd bij de tweejarige Lily Messelis, de oudste dochter van Dadizelenaars Birde Vanlerberghe en Nielsen Messelis, per toeval mucoviscidose vastgesteld. Mucoviscidose, kortweg muco, is een aangeboren stoornis in het water- en zouttransport die leidt tot taaie slijmen. Die veroorzaken onder andere verstoppingen in de luchtwegen.

“Nadat we te horen hadden gekregen dat Lily muco had, lieten we ook onze kleinste spruit Renée onderzoeken. Zij wordt in februari een jaar oud. Ook bij haar werd de ziekte vastgesteld. Een zware klap voor ons gezin.”

Alert blijven

Beide meisjes moeten vaker dan leeftijdsgenootjes naar de dokter, maar de medicatie zorgt ervoor dat ze op een normale manier kunnen leven. “Zo kunnen ze naar de crèche of met vriendjes spelen. Toch moeten we iedere dag heel alert zijn.”

Vanaf 2019 zullen pasgeboren baby’s gescreend kunnen worden op mucoviscidose. “Een goede zaak voor elke ouder, maar spijtig genoeg is het voor ons te laat. Indien we bij de geboorte van Lily hadden geweten dat ze muco had, konden we voorkomen dat ons tweede kindje de ziekte zou hebben. Het is immers mogelijk om het foute gen weg te halen als je probeert zwanger te geraken”, leggen de ouders uit.

Chicks for Muco

Ondanks die tegenslag staan de ouders van Lily en Renée volledig achter het wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose. Met enkele vrienden, die samen de groep Chicks for muco vormen, organiseren ze op zaterdag 3 maart een benefietavond in de polyvalente loods in de Nijverheidslaan in Dadizele. “We kiezen voor een dansfeest met diner. Na het eetfestijn zal er tot in de vroege uurtjes gedanst kunnen worden”, leggen de organisatoren het concept uit.

Kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar in Bistro Chapoo, het Dadizeelse restaurant van Nielsen en Birde en bij Bart Delaere Autohandel in Lendelede.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio