Nieuwkomers kunnen voortaan Nederlands oefenen in winkels

Nieuwkomers kunnen voortaan Nederlands oefenen in winkels

Nelly Chiese (rechts) gaat nieuwe inwoners als Laura (links) voortaan helpen in het Nederlands, alvorens over te schakelen naar het Engels of het Frans. Foto: lds

Aalst -

Anderstaligen die in Aalst wonen, worden in de winkels voortaan in het Nederlands geholpen. Handelaars die deelnemen aan het project Oefen hier je Nederlands zijn te herkennen aan een sticker.

Met het project Oefen hier je Nederlands wil het stadsbestuur van Aalst anderstalige nieuwkomers aanmoedigen om Nederlands te praten tijdens het winkelen.

“De campagne werkt in twee richtingen”, zegt schepen van Integratie Karim Van Overmeire (N-VA). “Vlamingen hebben de neiging om over te schakelen naar het Frans of het Engels wanneer ze merken dat iemand worstelt met het Nederlands. Dat is een vorm van hoffelijkheid. Ik heb zelf ook die neiging.”

Meer geduld

“Uiteraard is het beter om iets meer geduld te oefenen en bij het Nederlands te blijven, maar dan wat langzamer te spreken”, vindt de schepen. De dienst Inburgering verdeelt nu folders met communicatietips in alle Aalsterse centra waar Nederlands wordt gedoceerd. De handelaars krijgen ook zo’n boekje.

“Met een sticker geven de winkeliers aan dat ze deelnemen aan het project”, zegt schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V). “De deelnemende handelszaken worden op de website van de stad gepubliceerd. Wie geïnteresseerd is, kan ons contacteren. Hoe meer deelnemende winkels, hoe beter.” Het project vond ook al ingang in andere steden.

Nelly Chiese van de stripverhalen- en gezelschapsspelenwinkel Hermelijn in de Molenstraat is een van de eerste handelaars in Aalst die op de kar springt.

Natuurlijke reflex

“Mijn natuurlijke reflex is ook om over te schakelen naar het Frans of het Engels”, vertelt Chiese. “Beter is natuurlijk om geduld op te brengen en de klant te helpen in het Nederlands. Dat ga ik dan ook proberen vanaf nu.”

Laura uit Roemenië heeft het Nederlands op eigen houtje geleerd. “Het is geen makkelijke taal”, zegt ze. “In de winkels staan mensen klaar om je te helpen in het Engels of zelfs in het Duits. Maar voor de integratie is het beter om Nederlands te spreken.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio