Fit & Gezond

Bikram yoga niet noodzakelijk beter dan de gewone variant

Bikram yoga niet noodzakelijk beter dan de gewone variant

Foto: Shutterstock

Wie bikram hot yoga beoefent, rekt en strekt het lichaam in een ruimte met een temperatuur van veertig graden. Onder meer zangeressen Karen Damen en Natalia werken zich op deze manier graag in het zweet. Maar of je nu in de hitte zit of niet: tussen bikram hot yoga en de gewone variant is er weinig verschil, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Voorstanders zweren bij de stijl omdat je meer zweet en de hitte zou helpen om je flexibiliteit en vasculaire gezondheid te bevorderen, maar een kleinschalige studie in het vakblad Experimental Physiology suggereert dat vooral de fysieke oefeningen goed voor je zijn. De hitte biedt geen duidelijke extra voordelen.

Die bevinding is gebaseerd op een studie met 52 volwassenen die verdeeld werden over drie groepen. Een eerste groep van 19 personen volgde drie keer per week anderhalf uur bikram hot yoga, 14 mensen beoefenden de yogasoort in een ruimte op kamertemperatuur. Een controlegroep van 19 mensen deed helemaal geen yoga.

Minder hartziekten

Na een periode van 12 weken evalueerden de onderzoekers de vasculaire gezondheid van iedereen. Bij de mensen die yoga beoefenden, zagen de vorsers duidelijk veranderingen in het lichaam die duidden op een lager risico op hartziekten. De aanwezigheid van de voordelen was gelijk, ongeacht de temperatuur van de omgeving. Wie geen yoga deed, profiteerde echter niet van de gunstige aspecten.

Gewichtsverlies

“De 26 posities die je tijdens bikram yoga aanneemt zijn zeker goed voor je gezondheid, maar het lijkt er dus op dat de hitte geen must is om de conditie van het hart te verbeteren”, zegt hoofdonderzoeker Stacy Hunter, verbonden aan de Texas State University. Nog een opvallend resultaat: de mensen in de hete kamer verloren een klein beetje meer gewicht dan de yogi’s in de ruimte op kamertemperatuur. Dat is bijzonder aangezien eerdere studies hebben aangetoond dat hot yoga geen bijzonder effectieve training is als je gewicht wil verliezen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees