Voor 70.000 euro uitgegeven in skybox door Gents stadsontwikkelingsbedrijf

Voor 70.000 euro uitgegeven in skybox door Gents stadsontwikkelingsbedrijf

Op een persconferentie in de Ghelamco Arena werden vrijdag documenten vrijgegeven over het bestaan en gebruik van een skybox in de Ghelamco Arena. Foto: fvv

Gent - Sogent, een dochterbedrijf van de Stad Gent dat vastgoedprojecten ontwikkelt, heeft op vierenhalf jaar tijd voor ongeveer 70.000 euro catering uitgegeven in de veelbesproken skybox in de Ghelamco Arena. De regels worden aangescherpt. Maar het bestaan van de skybox was geen geheim. Dat blijkt uit documenten die vrijdag op een persconferentie in het voetbalstadion werden vrijgegeven.

LEES OOK. Het Ghelamco-boek. Iedereen spreekt erover, maar wat staat erin?

Politici uit het Gentse stadsbestuur kwamen deze week in opspraak nadat vraagtekens werden gezet bij etentjes die ze kunnen organiseren in een skybox in de nok van de Ghelamco Arena.

De skybox wordt gratis ter beschikking gesteld aan de nv Buffalo, een dochterorganisatie van de Stad Gent, en werd beheerd door sogent, een ander dochterbedrijf van de Stad.

Maandag bleek al uit verklaringen van de Gentse politici dat ze de skybox 24 keer hebben gebruikt sinds 2013 en voor zo'n 13.500 euro catering hebben laten betalen aan de stad.

Privacy

Een gedetailleerd overzicht van het gebruik van de skybox en dat vrijdag is vrijgegeven op een persconferentie bevat verklaringen van alle Gentse bestuurders "op eer" en bevestigt dat. De bestuurders rekenden voor ongeveer 13.500 euro door aan catering in de skybox, tussen de 80 en 100 euro per persoon.

Namen van de aanwezigen worden niet vrijgegeven door de Stad, uit respect voor de privacy. Maar bijvoorbeeld Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, was aanwezig op een van de ontmoetingen in de skybox, op 30 april 2015 voor een wedstrijd AA Gent-Anderlecht.

Dat is te zien op foto's op sociale media. In het overzicht van het gebruik van de skybox, dat vrijdag werd vrijgegeven, wordt vermeld dat op 30 april 2015 ook mensen aanwezig waren van de NMBS, van de media, AWV, MOW en het Mobiliteitsbedrijf. De factuur werd betaald "extern", door het Mobiliteitsbedrijf. Bedragen worden niet genoemd.

70.000 euro

Uit het overzicht van het gebruik van de skybox blijkt dat sogent de skybox vaakst gebruikte, 68 keer sinds de opening van het stadion in de zomer van 2013. Binnen sogent werd voor 70.893,77 euro aan catering voor in de skybox gefactureerd. Gezien sogent een dochterbedrijf is van de Stad Gent gaat het om publiek geld.

Het gaat onder andere om ontmoetingen tijdens Champions League-wedstrijden van AA Gent, zoals tegen Olympique Lyon op 16 september 2015. Mensen van sogent ontvingen toen, volgens het overzicht, een delegatie van Ivago in de skybox en hadden overleg over een ontwikkeling aan de Industrieweg. De factuur bedroeg 2.177,60 euro en werd betaald door sogent.

Andere keren, zoals voor een uitzending op groot scherm in de Ghelamco Arena van de Rode Duivels-wedstrijd tegen Argentinië werd maar 50,82 euro aangerekend aan sogent. De skybox werd dan wel gebruikt dus, maar er werd weinig voor gefactureerd. Andere bedragen schommelen tussen de 500 en 1.500 euro.

Ontwikkelaars

De skybox is ter beschikking van de nv Buffalo, een vehikel van de Stad Gent, maar werd in de praktijk beheerd door sogent. Het overzicht toont dat de skybox door sogent grotendeels werd gebruikt om te overleggen of samen te zitten met projectontwikkelaars.

Zo staan namen van grote projecten in Gent op de lijst: the Loop, Rinkkaai, Eiland Zwijnaarde, Wintercircus, Academiestraat... Voor het grote deel van de 68 ontmoetingen die sogent hield in de skybox is echter niet duidelijk wie er werd ontvangen, en voor welk project.

De afgevaardigd bestuurder van sogent, die in december door een ander incident binnen sogent al aan de kant gezet is, was verantwoordelijk voor het beheer van de skybox. Het stadsbestuur heeft hem vrijdag in een brief gevraagd om meer uitleg te verschaffen tegen de gemeenteraad van Gent nu maandag.

"Geen schimmige deals"

Het Gentse stadsbestuur heeft ondertussen beslist om het beheer van de skybox terug over te hevelen weg van sogent en nv Buffalo naar de cvba Arteveldestadion, de overkoepelende structuur voor het beheer van de Ghelamco Arena. Er zal ook een document worden opgesteld om het gebruik van de skybox te verduidelijken.

Frank Van Goethem, de waarnemend directeur van sogent, verklaarde vrijdag: "Het was de toenmalige algemeen directeur van de sogent die het beheer van de skybox deed. Wie gebruik wilde maken van de skybox moest dat aan hem vragen."

"De box werd gebruikt voor netwerkevenementen. Er kwamen ontwikkelaars, advocaten, gemeenteraadsleden, …  Door ons netwerk zijn er ook zo veel inschrijvingen op de projecten waar we aanbestedingen voor uitschrijven. Alles gebeurde steeds met oog voor integriteit en deontologie. Er werden geen schimmige deals gesloten in de skybox."

Om vanaf nu meer duidelijkheid te krijgen in wie er wanneer in de skybox gaat zitten, zegt sogent meer details te beginnen bijhouden. "We gaan een register bijhouden en dat zo publiek mogelijk maken als de wet op de privacy ons toelaat, bijvoorbeeld ter inzage aan de gemeenteraad of de raad van bestuur van sogent", zegt Van Goethem.

"Ik kan wel zeggen dat ik niet denk dat de vroegere algemeen directeur misbruik maakte van de skybox. Wie hij allemaal uitnodigde weet ik niet. Het ontslag van de twee directeurs had te maken met interne ruzie en niet met de skybox."

Parkeerplaatsen

Vrijdag werden ook documenten vrijgegeven die duidelijk maken dat het bestaan van de skybox geen geheim is. De terbeschikkingstelling van de skybox en een beschrijving van de ruimte is uitvoerig beschreven in een overeenkomst tussen AA Gent en de nv Buffalo.

Er wordt onder meer gesteld dat wie de skybox gebruikt drie parkeerplaatsen aan het stadion kan aanvragen. Alle politieke partijen in Gent hebben een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van de nv Buffalo en zouden dus de overeenkomst moeten hebben kunnen opvragen.

Siegfried Bracke

De skybox voor de nv Buffalo wordt ook vernoemd in de opstalovereenkomst die is opgesteld voor het gebruik van de grond waarop het stadion staat, een akkoord tussen AA Gent en de cvba Arteveldestadion. Dat laatste is het orgaan waaruit N-VA'er Siegfried Bracke vorig weekend ontslag nam.

Een verslag van de raad van bestuur van de cvba Arteveldestadion op 22 januari 2016 werd vrijdag ter inzage voorgelegd op de persconferentie. Bracke was op dat moment net aangesteld als bestuurder in de cvba. Volgens het verslag is op de bewuste raad van bestuur de akte voor de opstal uitgelegd aan alle bestuurders.

In de akte staat letterlijk (zie screenshot): "De opstalhouder (AA Gent, nvdr) moet de skybox 1 (...) voor de integrale duur van het opstalrecht ter beschikking stellen aan de opstalgever (de cvba Arteveldestadion, nvdr). Aan deze terbeschikkingstelling is geen vergoeding gekoppeld (...)"

Een document waarin wordt uitgelegd dat de politieke mandatarissen van het Gentse stadsbestuur ook gebruik konden maken van de skybox - een vraag die Bracke zelf al opwierp in de media - kon vrijdag niet voorgelegd worden.

Maandag wordt op de gemeenteraad van Gent verder gedebatteerd over de discussie rond de Ghelamco Arena en de veelbesproken skybox.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio