Tuinen worden overspoeld door ongedierte, gemeentebestuur doet niets wegens ‘geen budget’

Tuinen worden overspoeld door ongedierte, gemeentebestuur doet niets wegens ‘geen budget’

Martine Van Den Berghe met haar hondje Cupido. Foto: dhh

Dilbeek / Schepdaal -

Martine Van Den Berghe is de talloze ratten in haar tuin in Schepdaal beu. De gemeente kan het probleem niet meteen oplossen, wegens geen budget.

Martine Van Den Berghe woont met haar gezin in de rustige Rumoldusstraat in Schepdaal. Haar tuintje grenst aan de oude tramsite, waar momenteel renovatiewerken aan de gang zijn. Maar nu de werken even stilliggen, duiken er alsmaar meer ratten op in haar tuin. En dat is ze beu. “Ik heb hier al jaren problemen met ratten in de tuin. De dieren komen vanuit het trammuseum. Onlangs bleven de ratten weg, omdat ze zich verscholen voor de werkmannen die op de site aan het werk waren. Maar nu die werken stilliggen, komen ze weer tevoorschijn.”

Hondje gebeten

Twee jaar geleden werd haar hondje Cupido door een rat gebeten. “Dat kostte me bij de dierenarts toen meer dan 200 euro aan inentingen. Rattenvergif leggen is geen optie, want dan loop ik het risico dat onze hond ermee in contact komt”, zegt Marleen. Tot voor kort kon ze via de gemeente telkens op een rattenvanger rekenen, maar die komt nu niet meer opdagen. “Ik kreeg bij de gemeente te horen dat er geen budget meer is. Maar dat is mijn probleem niet. Ik wil dat het probleem wordt opgelost”, aldus Martine.

Volgens schepen van milieu Karel De Ridder (Groen-SP.A) ligt het probleem bij de voorlopige twaalfden waaronder Dilbeek valt, nu het budget voor 2018 niet werd goedgekeurd. “De voorbije legislatuur hebben we alles met betrekking tot dierenwelzijn uitgebreid. Maar voor het bedrijf dat bij ons dieren ophaalde is er een enorm prijsverschil tussen pakweg het ophalen van een egel en het zoeken naar een wit hert. Daarom hebben we de opdrachten opgesplitst in prijscategorieën, maar dat kost ons meer. En door de voorlopige twaalfden hebben we daar geen geld voor. We moeten budgetten herschuiven en vragen onze inwoners nog een paar weken geduld om de situatie op te lossen”, zegt De Ridder. “Binnenkort kunnen we weer beroep doen op een rattenvanger aan huis.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees