In deze Eeuwige Tuin is geen plaats voor grafzerken of kisten: “We laten hier de natuur haar gang gaan”

In deze Eeuwige Tuin is geen plaats voor grafzerken of kisten: “We laten hier de natuur haar gang gaan”

Foto: lds

Aalst -

Na de aanplanting van veertien naaldbomen begin februari, kunnen de eerste begravingen plaatsvinden in De Eeuwige Tuin van Aalst. De natuurbegraafplaats beslaat één hectare en ligt achter het stedelijk kerkhof.

De eerste natuurbegraafplaats van Aalst krijgt duidelijk vorm. Het betonnen pad dat er inmiddels ligt, wordt de enige verharding op de lap grond van één hectare, net achter de stedelijke begraafplaats.

“We willen de natuur hier vrij haar gang laten gaan”, zegt Bart Backaert van de groendienst. “Eind januari worden de bomen geleverd: veertien grote coniferen die samen een pinetum of naaldbomentuin vormen. Dat wintergroen staat symbool voor eeuwig leven omdat het wars van seizoenen zijn naalden behoudt, in tegenstelling tot loofbomen.”

Kelten

“De Kelten plantten zulke bomen ook al op hun begraafplaatsen. Ze worden ver uit elkaar gezet zodat ze solitair kunnen groeien, in een bloemenweide in de wilde natuur.” Ook de bloembollen worden eerstdaags gezaaid.

Middenin de cirkel komt een herdenkingstafel waarop nabestaanden bloemen mogen leggen voor hun overleden familieleden. Het landschap zelf mag bezocht worden, maar het is verboden om er iets achter te laten.

Biologisch afbreekbaar

“Op een natuurbegraafplaats schenken de mensen hun lichaam aan de natuur”, zegt schepen van Burgerlijke Stand Mia De Brouwer (N-VA). “Ze worden hier niet in een kist begraven, maar in een urne die volledig biologisch afbreekbaar is. Stenen of versieringen mogen mensen hier niet aanbrengen. De nabestaanden zullen daarom ook niet exact weten op welke plek precies hun dierbare begraven wordt.”

“De grond is eigendom van de stad”, zegt schepen van Patrimonium Ann Van de Steen (SD&P). “Het pad werd in eigen beheer aangelegd. We deden inspiratie op in onder meer Sint-Niklaas en Nederland, om tot een rustiek, respectvol geheel te kunnen komen.”

Bijenkast

Er komen ook taxusstruiken en een bijenkast, maar zo lang hoeft niet gewacht te worden om aan de eerste natuurbegraving te beginnen. “Dat kan vanaf het moment dat de bomen er staan”, zegt Luc Uyttersprot, verantwoordelijke van de begraafplaatsen in Aalst. “Het is bij aangifte van een overlijden bij de dienst Burgerlijke Stand dat je zult kunnen kiezen voor een natuurbegraving. De richtlijnen zijn al opgenomen in het politiereglement.”

SP.A-raadslid Sam Van de Putte, die al langer aandringt op de realisatie van een natuurbegraafplaats, wil dat het stadsbestuur nog natuurgebieden of bossen aanduidt waar mensen de as van hun overleden familieleden kunnen uitstrooien.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio