Vogelliefhebber in zak en as: tientallen tropische vogels nemen de vleugels na storm

Tielt-Winge -

In de Sint-Annastraat in Tielt-Winge zijn er bij de felle wind van donderdag enkele tropische vogels ontsnapt. De volière werd vernield door een omvallende boom. De eigenaar hoopt dat hij al zijn vogels snel terugziet.

Donderdag omstreeks 11 uur kreeg Michel Ceusters uit Tielt-Winge een telefoontje van zijn vrouw. Enkele bomen waren door een felle rukwind volledig ontworteld en in de tuin terechtgekomen. Michel vroeg zich onmiddellijk af of zijn vogels veilig waren. “Ik kon niets van mijn vogels zien”, legt Michel Ceusters uit. “Die bomen waren zodanig omgewaaid dat ze allemaal op elkaar kwamen te liggen. Dat lag hier wel zeker 2,5 meter hoog. Ik heb dan meteen enkele vrienden gebel en dan zijn we beginnen opruimen.”

Sprankeltje hoop

De volières zijn volledig verwoest door de ontwortelde bomen, waardoor een 70-tal tropische vogels zijn kunnen ontsnappen. Toch is er een sprankeltje hoop voor Michel. “Ik denk niet dat er vogels onder de bomen terechtgekomen zijn”, vertelt Michel verder. “Maar ondertussen zijn er toch een 40-tal vogels op vrije voeten. Ik heb er zelf een paar kunnen vangen, die zaten dan in de buurt verscholen in de bomen. Anderzijds zijn er ook een aantal mensen in het dorp hier die verschillende van mijn vogels gespot en gevangen hebben. Allemaal ga ik ze niet meer terugzien, vrees ik. Er zijn er een paar die gewoon vooruitgaan en niet meer omkijken. De karakiri's daarentegen vliegen naar het geluid van hun soortgenoten toe, daarvan zie ik er nog wel een heel deel terug.”

Prijzige vogels

Het financiële plaatje is ook niet mis. Naast de schade aan de volières zijn sommige ontsnapte vogels honderden euro's waard. “Tussen die 40 die nog vrij zijn, zitten een 20-tal vogels die om en bij de 45 euro per stuk waard zijn”, gaat Michel voort. “Op zich valt dat nog mee, maar daarnaast zijn er ook een tiental die tussen de 500 en 1.500 euro waard zijn. Dat is dan al een veel dikkere streep door de rekening.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees