Beruchte kotbazen moeten voor rechter verschijnen: parket vordert 85.000 euro terug

Beruchte kotbazen moeten voor rechter verschijnen: parket vordert 85.000 euro terug

In het studentenhuis aan de Maria Theresiastraat werden meermaals inbreuken vastgesteld. Foto: atb

Leuven -

De familie Appeltans uit Sint-Truiden moet mogelijk bijna 85.000 euro winsten terugbetalen voor strafrechtelijke inbreuken bij de verhuur van een studentenkot in Leuven. Ook riskeert ze 36.000 euro boete.

LEES OOK: In dit studentenhuis viel plots de stroom uit, en toen kwam het bedrog van kotbaas aan het licht

In 2008 kocht de familie Appeltans het huis aan de Maria Theresiastraat in Leuven met de bedoeling de kamers te verhuren aan studenten, zoals ze al jaren doet met tientallen panden in de stad. “In het najaar van 2011 volgden de eerste vaststellingen”, aldus de openbaar aanklager vrijdag op de rechtszitting in de Leuvense correctionele rechtbank. “Zes van de elf kamers bleken ongeschikt.”

Te klein

De oppervlakte van de kamers zou te klein geweest zijn en er was te weinig lichtinval. Na veel vijven en zessen is de herstelvordering door de inspectiediensten ingetrokken omdat het pand aan de voorwaarden voldoet. Maar daarmee was de strafrechtelijke overtreding niet ongedaan gemaakt. “Alles is nu wel in orde, maar wel veel te laat”, aldus de procureur. In de periode van 1 september 2010 tot 14 januari 2015 zou de familie het bewuste pand blijven verhuren ondanks de tekortkomingen. Voor het parket kan dat niet. En dus vordert het openbaar ministerie de gemaakte winsten terug. “In totaal vorder ik de verbeurd verklaring van 84.970 euro”, aldus het parket. Hier bovenop riskeert het drietal, Arnold Appeltans (65) en diens vriendin Lizy (67), beiden uit Sint-Truiden en de zoon des huizes, Manu Appeltans (36) uit Leuven, nog eens elk 12.000 euro boete.

Volgens de advocate van de familie was er in het pand nooit een probleem met de elektriciteit, de veiligheid en de gezondheid, en werd de toestand van het studentenhuis intussen geregulariseerd. Wat betreft de gevorderde verbeurdverklaring en de boete vraagt de verdediging rekening te houden met de inspanningen van haar cliënt om alles in orde te zetten en de volgens de verdediging kortere tijdspanne van de inbreuken.

Kwalijke reputatie

De familie Appeltans heeft onder een deel van de studenten een kwalijke reputatie opgebouwd. Op sociale media is zelfs een AAF-forum opgericht met intussen 250 leden. Ook het stadsbestuur liet al verstaan niet opgezet te zijn met sommige verhuurpraktijken van de familie. “Onze dienst Wonen heeft verschillende vaststellingen gedaan en hiervan pv's opgemaakt”, aldus burgemeester Louis Tobback (SP.A). “Deze zijn dan doorgestuurd naar het parket, dat moet beslissen of er al dan niet vervolgd wordt. Mij uitspreken over lopende gerechtelijke zaken doe ik niet.” Vonnis op 23 februari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees