100 dagen Izegem is al bij al rustig feest Vooral ’s nachts problemen op Markt

Vandalisme in VTI werpt smet op 100 dagen

In het College was de sfeer optimaal. Foto: sdi

Izegem -

Ondanks waarschuwingen namen de 100 dagen in het VTI van Izegem een valse start. Leerlingen drongen de studiezaal binnen, lieten er een bommetje ontploffen en spoten brandblusapparaten leeg. Zelfs de brandweer moest ingrijpen.

Het was vrijdag vroeg dag voor Rik Duchi van het Izegemse VTI. Op zijn eerste dag als plaatsvervangend directeur werd hij al meteen uit bed gebeld. Iemand van de kinderopvang hoorde rond 5.30 uur het brandalarm van de school loeien en waarschuwde de brandweer.

“Enkele leerlingen waren over de schoolpoort geklauterd en de studiezaal binnengedrongen”, zegt Duchi. “Ze staken daar een bommetje af en spoten twee poederblussers leeg. Daardoor ging het alarm af.”

Het incident gebeurde een week nadat een leerling al een bommetje had gegooid op de speelplaats. Tien leerlingen liepen toen gehoorschade of brandwonden op. De directeur had nochtans gezegd dat bommetjes uit den boze waren.

Gisteren lag de studiezaal onder een laag stof die zich moeilijk liet verwijderen. Het onderhoudspersoneel was er uren mee bezig. “We zullen uitzoeken wie dit heeft gedaan en hen op de vingers tikken”, zegt Duchi. Het was trouwens geen kwajongensstreek. Met spuitbussen bekladden ze vensters en ze plaatsten een tiental vuilnisbakken op het dak.

Vandalisme in VTI werpt smet op 100 dagen
Vuilnisbakken werden op het dak gezet. Foto: gsd

Bommetjes op de Markt

Ondanks de onaangename start verliep de rest van de dag kalm volgens de directeur. “Rustiger dan andere jaren zelfs, de leerlingen gedroegen zich voorbeeldig.” De leerlingen namen deel aan activiteiten die ze zelf hadden gekozen.

“Onze 100 dagen zijn al om 2 uur vannacht gestart in de cafés op de Markt”, zeggen zesdejaars Louis Depoortere (17) uit Heule en Arne Danneels (18) uit Izegem, die zich voor de gelegenheid hadden verkleed als crashtest dummy.

Op de Markt ging het er volgens de leerlingen wel stevig aan toe. Er werden geregeld bommetjes gegooid, ondanks het verbod. “De politie moest voortdurend ingrijpen en dreigde er zelfs mee een café te sluiten”, zeggen Louis en Arne. “Een jongen was toen al zo dronken dat hij met een ambulance werd weggebracht.'’

Gehypnotiseerd op podium

Op de Prizma campus College verliepen de 100 dagen zonder problemen.

“We hebben samen ontbeten en daarna hebben we karaoke gedaan en een showtje voor de lagere jaren”, vertelt Matilde Claeys (17), die deel uitmaakt van het 100 dagen-comité.

Lennert Denys (17) stal de show toen hij gehypnotiseerd werd door Patrick Pickart. “Ik stond plots op het podium. Het duurde wellicht meer dan een uur, maar het leek maar een kwartier. Bizar.”

“Maar wel grappig om te zien”, valt Lotte Plovie (17) in. “We keken hier erg naar uit.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio