Inwoners Sterrebeeksesteenweg liepen risico door communicatiefout

Hier liepen de inwoners op watervergiftiging wegens communicatiefout: “Dit kan absoluut niet”

Kortenberg -

Door late communicatie van de Watergroep hebben de inwoners van de even huisnummers in de Sterrebeeksesteenweg risico gelopen op vergiftiging door gecontamineerd leidingwater. “Onaanvaardbaar”, vindt schepen van Openbare Werken Bart ­Nevens (N-VA).

Op 17 januari zijn de bewoners van de even huisnummers in de Sterrebeeksesteenweg overgeschakeld op een nieuwe waterleiding. Omdat daarbij een risico op verontreiniging bestaat, kregen de bewoners de waarschuwing om in geen geval leidingwater te gebruiken voor consumptie, inclusief tandenpoetsen en het wassen van groenten. Probleem: de brief is pas de dag zelf bij hen toegekomen. Veel bewoners hebben het leidingwater die dag toch gebruikt en lazen pas later dat er een risico was.

“Intussen hebben we bericht gekregen van het labo”, klinkt het bij de Watergroep. “Het leidingwater was de hele tijd drinkbaar. Zij die tussen 17 en 19 januari er toch van gedronken hebben, lopen geen gevaar.”

Hier liepen de inwoners op watervergiftiging wegens communicatiefout: “Dit kan absoluut niet”
Op 17 januari zijn de bewoners van de even huisnummers in de Sterrebeeksesteenweg overgeschakeld op een nieuwe waterleiding. Met alle gevolgen vandien. Foto: dkr

Voor schepen van Openbare Werken Bart Nevens (N-VA) is de goede afloop geen excuus voor de late communicatie. “Dit kan absoluut niet. We spreken van geluk dat er uiteindelijk geen gevaar was, maar het water had maar eens besmet moeten zijn. Ik ga de verantwoordelijken hier zeker en vast over aanspreken.”

Hier liepen de inwoners op watervergiftiging wegens communicatiefout: “Dit kan absoluut niet”
Schepen Bart Nevens: “Dit kan absoluut niet.” Foto: if

Tot wanneer?

De gemeente zelf heeft pas een dag na de werken gecommuniceerd over het leidingwater, op 18 januari. “De Watergroep heeft tot dan gewacht om ons te waarschuwen”, zegt de communicatiedienst. “We hebben het bericht meteen online gezet, maar we zijn ook ontevreden. Dit was veel te laat.”

De inwoners zelf waren zich van geen gevaar bewust. “Op 17 januari ontving ik een brief waarin stond dat ons leidingwater ondrinkbaar is”, zegt een buurtbewoner. “Op de brief staat geen datum, dus ik weet niet voor welke periode het geldt. Ik had dat graag wat eerder geweten. Er wordt ons ook niet verteld hoe lang we dit moeten doen. Gaat het om dagen? Weken?”

“Alles is verlopen volgens de standaardprocedures”, klinkt het dan weer bij de Watergroep. “De overschakeling gebeurde op 17 januari en we hebben diezelfde dag de brief in de bus gestoken. Het water blijkt nu trouwens toch drinkbaar te zijn, dus we sturen zo snel mogelijk een nieuwe brief.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio