Zochten Taliban buitenlanders bij dodelijke aanval op hotel? Ooggetuige: “Ik werd gespaard omdat ik Afghaan ben”

Zochten Taliban buitenlanders bij dodelijke aanval op hotel? Ooggetuige: “Ik werd gespaard omdat ik Afghaan ben”

Foto: AP

De gewapende aanvallers die zaterdagavond een bloedbad aanrichtte in het luxueuze Intercontinental Hotel in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, hadden het mogelijk voorzien op buitenlanders. Volgens een ooggetuige werd hij gespaard, omdat hij Afghaan is. Over het precieze aantal (dodelijke) slachtoffers bestaat nog enige onduidelijk, maar er zouden zeker 14 buitenlanders gedood zijn.

Vier gewapende mannen vielen zaterdagavond het luxueuze hotel aan in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ze drongen het gebouw binnen door de keuken, vertelt hotelmanager Ahmad Haris Nayab, die ongedeerd kon ontkomen. Eenmaal in het hotel, begonnen de aanvallers in het rond te schieten, één van hen schoot ook verschillende RPG’s (een draagbare granaten/raketwerper) af.

Afghaanse speciale eenheden kwamen ter plaatse en begonnen het gebouw verdieping per verdieping vrij te stellen. De operatie duurde maar liefst veertien uur. Daarbij doodden ze drie van de vier aanvallers. De laatste schutter heeft zich een tijdlang verschanst met enkele gijzelaars, maar ook hij zou intussen uitgeschakeld zijn.

Tijdens de aanval zou ook vuur zijn uitgebroken in een deel van het hotel, zo bevestigden het ministerie en de politie. De daders zouden op hun weg door de keuken daar brand hebben gesticht.

Zochten Taliban buitenlanders bij dodelijke aanval op hotel? Ooggetuige: “Ik werd gespaard omdat ik Afghaan ben”
Foto: AP

Bloedbad

De aanvallers richtten een bloedbad aan in het hotel. Over het precieze aantal doden bestaat nog enige onduidelijkheid. Volgens de Afghaanse regering heeft de aanval het leven gekost aan achttien personen: vier Afghanen en veertien buitenlanders.

Volgens de cijfers van Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevinden zich bij de veertien buitenlandse slachtoffers onder meer één Kirgies, één Griek en negen Oekraïeners. Van de drie andere buitenlanders kon de nationaliteit nog niet worden meegedeeld. Daarnaast zijn nog tien mensen, allemaal Afghaanse burgers, gewond geraakt, zegt Nasrat Rahimi, de woordvoerder van het ministerie.

Het lokale nieuwsagentschap ToloNews meldt echter dat er zeker 43 mensen om het leven kwamen bij de aanval. ToloNews baseerde zich daarvoor op bronnen bij de veiligheidsdiensten. Ooggetuigen en de Afghaanse media hadden de aanvankelijke balans van de regering nog als ongeloofwaardig afgedaan. De Afghaanse overheid staat erom bekend het aantal slachtoffers van geweld wel vaker te minimaliseren.

In de loop van zondagochtend eiste de Taliban de aanslag op. Een woordvoerder maakte in de opeising gewag van “tientallen” Amerikaanse en andere “indringers” die het leven zouden hebben gelaten.

Op zoek naar buitenlanders

Een ooggetuige vertelt aan de BBC dat de aanvallers het inderdaad specifiek voorzien hadden op buitenlanders in het hotel. Toen de aanvallers binnenstormden schoten ze direct een vermeende buitenlandse vrouw dood, stelt de getuige. Vervolgens richtte een van hen zijn wapen op de man. De hotelgast riep dat hij Afghaan was, waarop de daders lieten weten geen Afghanen te doden. “Waar zijn de buitenlanders”, riepen ze. Vervolgens verlieten de aanvallers de ruimte.

Een andere getuige verklaarde aan Tolo News dat de schutters om eten vroegen. “Ze kwamen naar mij toe en wilden eten. Ik gaf hen wat, waarop ze mij bedankte. Toen trokken ze hun wapens en begonnen te schieten op de mensen.”

Lakens

Circa 160 mensen werden gered uit het hotel. Op beelden is te zien hoe verschillende personen tijdens de aanval aan elkaar geknoopte lakens gebruiken om via het balkon van het hotel te ontsnappen.

Belgen

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen weet van Belgen in het hotel. De ambassade in het Pakistaanse Islamabad volgt de situatie wel op, luidt het.

Het Inter-Continental, dat op een heuvel ten westen van Kaboel ligt, was in 2011 ook al het doelwit van een vijf uur durende aanval. Talibanstrijders drongen er op 28 juni het hotel binnen met machinegeweren en bommen. Er vielen 21 doden, onder wie ook de negen aanvallers.

Zochten Taliban buitenlanders bij dodelijke aanval op hotel? Ooggetuige: “Ik werd gespaard omdat ik Afghaan ben”
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees