Mama vond troost in orgaandonatie van ten dode opgeschreven baby, maar krijgt nu een nieuwe klap te verwerken

Mama vond troost in orgaandonatie van ten dode opgeschreven baby, maar krijgt nu een nieuwe klap te verwerken

Foto: Facebook

Hayley Martin en haar echtgenoot Scott wisten mensen over de hele wereld te ontroeren met hun voornemen om de organen van hun baby te doneren eenmaal die ter wereld zou komen. Na vijf maanden zwangerschap had het koppel te horen gekregen dat hun dochtertje na de geboorte zou sterven door een zeldzame genetische aandoening. Ze wilden echter niet dat haar dood voor niets zou zijn en putten troost uit de toekomstige orgaandonatie. Een troost die hen op het laatste moment nog ontzegd werd.

Scott en Hayley waren door het dolle heen toen ze hoorden dat ze samen een vierde kindje zouden krijgen. De twee hebben al drie gezonde kinderen samen: Kiowa (7), Layla (5) en Oliver (2), maar bij hun laatste zwangerschap liep het mis.

Verder leven

Na een routineonderzoek bleek dat de ongeboren baby het syndroom van Potter heeft. Dat wil zeggen dat het kindje geen nieren heeft en dat de longen niet goed genoeg zullen ontwikkelen om te kunnen leven. Baby’s met dat syndroom overlijden vaak vlak voor of kort na de geboorte. Het kindje is terminaal. Omdat Hayley nog maar vijf maanden ver was toen ze het nieuws kreeg, kon ze nog abortus plegen. Ze koos er echter voor om dat niet te doen, zodat de organen van Ava-Joy andere kinderen het leven konden redden.

“Zo kan onze dochter prachtige dingen doen en voortleven in andere kinderen”, aldus Hayley. Dat luidde echter wel een moeilijke periode in waarbij mensen haar feliciteerden met haar bolle buik, niet wetende dat daar een ten dode opgeschreven kindje in groeide. “Ik heb een vaste uitleg klaar voor wanneer mensen informeren naar mijn zwangerschap, maar dat maakt het er niet makkelijker op”, vertelde ze aan Daily Mail voor de bevalling.

Nieuwe klap

Hayley hoopte dat haar dochtertje de minimumgrens voor orgaandonatie van 2,5 kilogram zou halen. Dan zouden ze haar hartkleppen, levercellen en pancreas kunnen doneren aan andere kinderen in nood.

Op 8 januari kwam Ava-Joy nog levend ter wereld. Ze huilde zoals het een pasgeboren baby betaamt en kneep zelfs nog even in de vinger van Hayley. Anderhalf uur later stierf het kleine meisje. “Niets kan je voorbereiden op de dood van je eigen kind. Elke dag opnieuw verwacht je wakker te worden uit je ergste nachtmerrie. Maar dat gebeurt niet.”

En die nachtmerrie werd na haar dood alleen maar groter. De orgaandonatie waarop ze zo gehoopt hadden, kwam er niet. Ava-Joy was 55 gram te licht. “Het had zo mooi geweest als ze een ander kindje had kunnen helpen. Ik ben van plan zelf een nier te doneren ter harer nagedachtenis.”

Toch heeft Hayley er geen spijt van dat ze niet voor abortus koos. “Die 96 minuten, die zou ik voor niets opgeven. Ava heeft meer mensen geraakt in die paar minuten dan ik er kan raken in 96 jaar.”

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees