Grote politieactie, maar geen migrant te zien: “Al week geleden getipt door bron binnen de regering”

Brussel -

De federale politie had zondagavond een grootschalige politieactie in de wijk rond het Brusselse Noordstation en Maximiliaanpark gepland. Daar waren echter enkel demonstranten te vinden: de migranten in het park werden door vrijwilligers ondergebracht bij gastvrije burgers. Het burgerplatform dat zich bezighoudt met de huisvesting van de vluchtelingen was naar eigen zeggen al een week geleden getipt door bronnen binnen de regering zelf over de actie.

Enkele honderden mensen hebben zondagavond een menselijke ketting gevormd van aan het Brusselse Noordstation tot aan het Maximiliaanpark en rond dat park. Zij protesteerden op die manier tegen de asiel- en migratiepolitiek van de federale regering en haar staatssecretaris Theo Francken. In het Maximiliaanpark werd zondagavond immers een actie van de federale politie tegen transmigranten verwacht maar uiteindelijk daagde de politie niet op.

In dat park was zondagavond geen enkele transmigrant meer te vinden. Vrijwilligers hadden de hele namiddag alle vluchtelingen in het park verzameld en ondergebracht bij gastvrije burgers. In totaal werden er 150 tot 200 mensen weggebracht. Driehonderd andere migranten die zaterdagavond al opvang hadden gekregen, bleven ook zondagavond bij die gastgezinnen.

Getipt

Volgens Mehdi Kassou van het burgerplatform werden zij al een week geleden op de hoogte gebracht over de geplande actie, zo klinkt het in het VTM Nieuws. Opvallend: de tip kwam van iemand binnen de regering zelf. “Dat is bewijs dat er een groot aantal mensen is binnen de politie en de regering die het niet eens zijn met de migratiepolitiek”, aldus Kassou.

Grote politieactie, maar geen migrant te zien: “Al week geleden getipt door bron binnen de regering”
Foto: BELGA

Menselijkheid meegeven

De actie aan het Maximiliaanpark ging uit van het burgerplatform “Plateforme Citoyenne de soutien aux réfugiés” dat al maandenlang asielzoekers en transmigranten in het Maximiliaanpark opvangt. Zij verwachtten zondagavond naar eigen zeggen een paar honderd mensen en waren dan ook overweldigd door de massa die kwam opdagen.

“Dit is fantastisch voor alle mensen die hier elke avond staan om die mensen op te vangen en eten en onderdak te bieden”, zegt een lid van het burgerplatform. “Het enige dat we doen is hen een beetje menselijkheid meegeven op de lange en soms vreselijke weg die ze moeten afleggen. We zullen blijven ‘neen’ zeggen tegen de onmenselijke politiek van deze regering.”

Grote politieactie, maar geen migrant te zien: “Al week geleden getipt door bron binnen de regering”
Foto: BELGA

Formidabele boodschap aan de regering

“Dit is een formidabele boodschap aan de regering”, sprak Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l’Homme (LDH).. “Het verzet wordt georganiseerd. Het verzet bestaat al minstens sinds deze zomer maar vanavond is het beste bewijs geleverd dat het er is. Minder dan 48 uur nadat we onze oproep gelanceerd hebben, zijn hier meer dan 3.000 mensen aanwezig. Het verzet leeft nu ook duidelijk binnen de politie, aangezien de lokale politiezones geweigerd hebben aan de politieactie van vanavond deel te nemen. Het verzet leeft nu ook binnen de regering aangezien van daaruit mensen ons verwittigd hebben dat er vanavond een actie zou komen. De regeringspolitiek begint duidelijk barsten te vertonen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees