Vandalen ontsieren Gentse Graslei met graffiti, Termont is razend

© Foto’s DVH, DVH, TSA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Graffitivandalen hebben het gemunt op een van de mooiste plekken van de stad: de Graslei. Op de kade is een handvol 'tags' gespoten. Burgemeester Termont kan er niet mee lachen. “Ik laat de politie een onderzoek starten.”

Tuly Salumu

Eén van de mooiste stadszichten wordt sinds kort ontsierd door een tiental tags, gestileerde handtekeningen van graffitispuiters. Op de historische kade van de Graslei staat onder meer ‘Kust ze’ en ‘Klets’ te lezen.

Voorbijgangers zijn niet mals voor de nieuwe ‘trend’. “Graffiti moet worden toegelaten op sommige plaatsen in de stad, maar toch niet hier? Dit is onverantwoord. Hopelijk wordt hier streng tegen opgetreden”, klinkt het.

Ook de Gentse burgemeester kan er niet mee lachen. “Ik vind het schandalig dat sommige mensen onze mooie historische plekken ontsieren”, zegt hij. “Ik zal de politie een onderzoek laten starten en als we de daders vinden, zal het stadsbestuur een klacht indienen. Dit kan absoluut niet.”

In Gent is graffiti toegelaten, maar enkel op bepaalde plaatsen. Bekende voorbeelden zijn het Werregarenstraatje (het ‘Graffitistraatje’), het Keizer­viaduct, een muur in de Denderlaan en sinds kort ook de grindbakken bij de Oude Dokken.

Maar elders in de stad is graffiti verboden. Overtreders riskeren een boete van 60 tot 250 euro. Daarnaast draaien ze ook op voor de kosten van het verwijderen van de graffiti.

Maar het is behoorlijk moeilijk om graffitivandalen te klissen, geeft het stadsbestuur toe. “Ze moeten op heterdaad worden betrapt en dat is niet evident”, zegt Claude ­Beernaert, woordvoerder van burgemeester Termont. “Bij een onderzoek kijken we of de illegale tags ook elders voorkomen en of ze kunnen worden gelinkt aan andere overtredingen.”

In extra patrouilles, ’s nachts op de Graslei, gelooft de Stad niet. “We blijven als stad tolerant voor street art”, zegt Beernaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie