Tentoonstelling nog tot zondag te bewonderen in oud stadhuis

Kostuums van kinderprinsen en -prinsessen tonen geschiedenis van carnaval in wortelstad

Kostuums van kinderprinsen en -prinsessen tonen geschiedenis van carnaval in wortelstad

Wortels zijn alom tegenwoordig in de expo. Foto: emd

Ninove -

Wat vertellen een circustent of een hond en een kat over de geschiedenis van carnaval in Ninove? Het valt allemaal te ontdekken in de expo naar aanleiding van de 55ste verjaardag van kindercarnaval in de stad. Die werd door de Ridders in de Wortelorde afgelopen weekend geopend in het oud stadhuis.

De Ridders in de Wortelorde organiseren al sinds 1964 een van de grootste kindercarnavals uit de regio.

“De Ridders in de Wortelorde zagen eigenlijk in 1963 al het levenslicht, onder de naam De Ridderorde, gesticht door voorzitter van de toenmalige Karnavalsraad Richard Merckaert”, vertelt Pascal Van de Waeter.

In 1964 maakte de groep zich los van de Karnavalsraad en organiseerde ze voor het eerst kindercarnaval. De invulling daarvan is door de jaren heen sterk veranderd.

Show zelf opgevoerd

“Zo vond pas in 1970 een kindershow plaats, met alles erop en eraan. In het begin werd die nog door de Ridders van de Wortelorde zelf opgevoerd.” Vanaf de jaren tachtig werden daarvoor artiesten en vedetten ingehuurd zoals Urbanus, Marijn De Valck en Nonkel Bob.

Mama’s en papa’s

Blikvangers van de tentoonstelling in het oud stadhuis zijn carnavalskostuums van prinsen en -prinsessen van 1980 tot vorig jaar, met een bijhorende ode aan alle mama’s, papa’s, scholen en jeugdverenigingen die de kostuums creëerden. Aan de hand van schetsen, patronen en een naaimachine wordt getoond hoe zo’n carnavalskostuum tot stand komt. Leuk weetje: in 1980 werden in hetzelfde jaar twee meisjes verkozen.

“Bij de inschrijvingen wordt alleen gekeken naar het thema dat de kandidaten uitbeelden en is het door de kostuums niet altijd even duidelijk of het om een jongen of meisje gaat”, zo luidt de verklaring.

Expo over 55 jaar kindercarnaval Ninove, nog tot 28 januari in het oud stadhuis, dagelijks van 9 tot 19 uur.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio