Maanden geleden gestolen met granaat, nu zijn peperdure fietsen teruggevonden via internet

Laurenzo Van Mello hoopt binnenkort meer info te krijgen over zijn 23 gestolen fietsen, die duizenden euro’s kosten. Foto: if

Herzele / Steenhuize-Wijnhuize / Brakel -

Op 8 juni vorig jaar werden ze met een granaat uit fietsenwinkel Best Bikes gestolen, maar nu zijn twee van de 23 peperdure fietsen teruggevonden. “Via Tweedehands.be”, zegt eigenaar Laurenzo van Mello van Nederbrakel.

In de nacht van 7 op 8 juni gingen dieven driest te werk om binnen te geraken bij Best Bikes in Steenhuize. Met een granaat geraakten ze niet door het kogelvrije glas. Toch wisten vijf daders zich toegang te verschaffen tot de fietsenzaak. Dat deden ze door een gat in het dak te zagen. Op de beelden van de beveiligingscamera’s is te zien hoe de vijf 23 peperdure fietsen stelen. Er waren tijdritfietsen bij van 8.000 euro en zelfs een fiets van 12.000 euro. De daders laadden de gestolen goederen die nacht in een bestelwagen die een week voordien gestolen was bij een andere fietsenspeciaalzaak in Zottegem.

Te goedkoop

Enkele van die fietsen werden vorige week te koop aangeboden op tweedehands.be. “Iemand was op zoek naar een tweedehands Argonfiets en vond er een hele dure op tweedehands.be voor zeer weinig geld”, vertelt zaakvoerder Laurenzo Van Mello. “Toen die persoon om raad vroeg bij iemand die heel goed vertrouwd is met Argonfietsen, merkte die op dat het om een gestolen fiets van bij mij ging. In heel België had Argon maar één dergelijke fiets geleverd. Het betrof een ploegfiets in consignatie. Een half uur later kreeg de aanbieder van die fiets in Gent de politie over de vloer. Hij zou verklaard hebben dat hij met de diefstal niets te maken heeft. Hij zou ook niet geweten hebben dat het gestolen materiaal betrof. Naar zijn zeggen had hij enkele fietsen spotgoedkoop in Brussel van een vreemdeling gekocht. Door ze iets duurder door te verkopen probeerde hij wat winst te maken.”

Bende opgerold

Het is aan de politie en het parket om de zaak verder te onderzoeken. Vorige week rolde de politie een bende fietsendieven op van Roemeens-Moldavische afkomst. Zij zouden in Vlaanderen en Wallonië voor een half miljoen euro aan fietsen gestolen hebben. “In de kranten werd toen de diefstal in mijn zaak niet vernoemd. Dat deed VTM overigens wel. In welke van de twee pistes het precies om mijn fietsen gaat en of deze twee zaken in elkaar lopen, daarover kreeg ik nog geen uitsluitsel van de politie”, zegt Van Mello. “Ik vermoed dat ik weldra op de hoogte zal worden gehouden van de vorderingen in deze zaak.”

Corrigeer

MEER NIEUWS