Dit is een exclusief artikel voor jou.
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Begeleiding kindboefjes boekt resultaat, maar: “Twee families blijven compleet onhandelbaar”

Begeleiding kindboefjes boekt resultaat, maar: “Twee families blijven compleet onhandelbaar”

Foto: dries luyten

Gent -

Dit jaar besteedt de Stad Gent iets minder (167.000 euro) aan de intensieve begeleiding van Oost-Europese minderjarigen die ontsporen. ­Volgens de burgemeester slaagt het project grotendeels in zijn opzet, maar hij geeft toe dat “met een tweetal families geen land te bezeilen valt”.

In de commissie Algemene Zaken liepen de gemoederen even hoog op toen gemeenteraadslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) zich hardop afvroeg of al die moeite en al dat geld “wel nut hadden”.

Deckmyn verwees naar zijn schoonouders, die door ­Roma waren overvallen. “Nadat de daders waren gevat maar er geen plaats bleek te zijn om ze op te sluiten in een instelling, werden ze vrijgelaten zodat ze opnieuw konden beginnen.”

Colère

Guy Reynebeau (SP.A) schoot in een colère: “Hoe lang gaat uw partij die grijsgedraaide plaat nog blijven draaien? Leg eens de B-kant op. Maar ja, die hebben jullie niet. Wie zegt dat het om dezelfde Romajongeren gaat die de Stad heeft begeleid? Het is net om hen in contact te brengen met andere waarden dat het project is opgestart.”

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) evalueerde daarna het project Intra-Europese Migratie, waarvoor de stad in 2016 250.000 euro had uitgetrokken en vorig jaar nog eens evenveel.

Echte misdrijven

“We boeken wel degelijk resultaten”, zei hij. “Die jongeren spijbelen of plegen echte misdrijven. Ze worden van straat geplukt en krijgen een alternatieve dagbesteding, weg van de school. Voor een kleine honderd jongeren kunnen we gunstige resultaten voorleggen. Een minderheid is hervallen.”

Termont gaf toe dat de aanpak bij twee onhandelbare Romafamilies niet werkt. “Zelfs als die jongeren – van wie sommigen nog maar elf jaar zijn – worden opgesloten in een instelling, beginnen ze daarna meteen opnieuw. We moeten samen met politie en alle andere actoren samenzitten om te kijken hoe we daarop een antwoord kunnen geven.”

De financiering van het project wordt dit jaar afgebouwd tot 167.000 euro en volgend jaar 100.000 euro.

Het beste van Enkel voor abonnees