Dodelijke smak bij te hoge snelheid en onder invloed en toch vraagt beklaagde de vrijspraak

Dodelijke smak bij te hoge snelheid en onder invloed en toch vraagt beklaagde de vrijspraak

Door twijfels vraagt N.N. de vrijspraak voor de onopzettelijke doodslag op Herwig Bailleul. Foto: atb

Zaventem / Landen -

Een dertigjarige man riskeert een jaar rijverbod en zes maanden cel voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op de E40 in de buurt van Landen. De beklaagde betwist de tenlasteleggingen.

Is N.N. (30), een Belg die in Duitsland verblijft, schuldig aan onopzettelijke doodslag op Herwig Bailleul (57) uit Sint-Stevens-Woluwe op de E40 in Walshoutem (Landen) inmiddels drie jaar geleden? Volgens het Leuvense parket kan daar geen twijfel over bestaan. N.N. reed die vrijdagochtend 9 januari 2015 omstreeks 4.50 uur na een avondje uit met zijn VW Polo tussen 150 en 172 km/uur vanuit Brussel richting Luik toen hij de Suzuki Splash van Bailleul langs achteren aanreed. Dat heeft de door het parket aangestelde verkeersdeskundige vastgesteld. Drie uur na de feiten legde N.N. bovendien een positieve ademtest af. De man had 0,84 promille alcohol in het bloed maar was naar eigen zeggen niet dronken.

Zwaar geladen

Ondanks verwoede reanimatiepogingen kon het leven van Bailleul niet worden gered. Marie-Ange E. die naast hem in de auto zat, raakte gewond. Ze vroeg maandag een provisionele schadevergoeding van 7.500 euro. De vrouw was samen met Herwig in alle vroegte vertrokken naar een beurs met oude militaire materialen in Luik. Als standhouder was Herwig geliefd in het wereldje. Hij reed volgens de deskundige tussen 77 en 87 km/uur omdat het voertuig geladen was met 180 kilogram aan oud militair materiaal.

Twijfels

Over wat er precies is gebeurd, lopen de meningen uiteen. Volgens het parket voerde het slachtoffer geen manoeuvre uit hoewel de richtingaanwijzer in werking was. Bovendien was de zichtbaarheid goed en lag de weg er droog bij. “De beklaagde had het voertuig ruim op voorhand moeten kunnen opmerken en moeten kunnen anticiperen”, aldus het parket. De door de verdediging aangehaalde discussie over de geactiveerde richtingaanwijzer leidt volgens het parket de aandacht af van de essentie: “Dat is het grote snelheidsverschil tussen de VW en de Suzuki. De beklaagde was onoplettend. De snelheid en de intoxicatie waren een dodelijke cocktail”, aldus de procureur. Volgens de verdediging voerde het slachtoffer net een onaangepaste snelheid. “Hij reed erg traag gelet op het verkeer op de E40”, aldus de advocate van N.N. Door de veelheid aan hypothesen en vermoedens is er volgens de verdediging twijfel. “En die moet altijd in het voordeel van mijn cliënt spelen.” N.N. vraagt de vrijspraak voor de onopzettelijke doodslag. Dat hij zijn rijbewijs niet bij had, wordt ook betwist.

N.N. werd eerder al correctioneel veroordeeld tot 30 maanden cel voor drugsfeiten. Voor deze aanklachten riskeert hij zes maanden cel en een jaar rijverbod. Bovendien wil het parket dat N.N. zijn vier examens opnieuw aflegt en 1.500 euro boete betaalt. Vonnis op 19 februari.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees