Complexe fusie en samenwerking wil het voetbal liften in Aarschot

Eén grote voetbalploeg op komst?

Aarschot -

Vanaf seizoen 2018-2019 wil een aantal voetbalploegen samengaan voor beter voetbal in Aarschot. Een idee dat al langer bestaat, steeds op veel weerstand stuitte, maar nu blijkbaar vorm krijgt.

In Aarschot is men al jaren bezig met het uitwerken van een grote fusie tussen de voetbalploegen, aangesloten bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De laatste weken doken heel wat pistes hierover op, tegen de zin van Jan Mues, sectieverantwoordelijke Sport in Aarschot. Daarom werd vorige zondag een infomoment georganiseerd.

En er staat effectief een fusie op stapel, maar een niet zo eenvoudige. Dit heeft te maken met de licenties van de clubs, maar ook met de reeks waarin ze spelen en hun rangschikking.

“Vanaf seizoen 2018-2019 komt er een volledige fusie van VC Wolfsdonk Sport met FC Rillaar Sport. De fusieploeg die Verbroedering Groot Aarschot als naam krijgt, gaat op haar beurt samenwerken met KVC Langdorp. Later zou volgens de huidige gesprekken ook SC Aarschot volgen. Onze fusieplannen zijn in een stroomversnelling geraakt, toen we vernamen dat de stad de ontwikkeling van de Laaksite met een grote sportaccommodatie kon opstarten”, zegt Jan Mues. “De stad stelde wel als voorwaarde van deze ontwikkeling dat de voetbalploegen als één grote club naar de Laaksite zouden komen, met in elke deelgemeente een ploeg die thuis blijft spelen.”

De drie clubs zien hun fusie en samenwerking perfect verdedigd naar hun supporters toe. “We willen de toekomst verzekeren van onze clubs. Samen kunnen we een betere jeugdwerking uitbouwen en elke jeugdspeler laten spelen op zijn eigen niveau, hetzij regionaal, hetzij provinciaal of zelfs interprovinciaal. Nu krijgt ieder van ons te maken met een tekort aan krachten binnen het bestuur en hulp bij wedstrijden. Met vereende krachten kunnen we dit aanpakken, kunnen we de terreinen gezamenlijk gaan gebruiken en maken we het bijzonder aantrekkelijk voor de sponsors”, zegt Mario Janssens, administratief verantwoordelijke van voetbalclub FC Rillaar Sport.

Structuur nog wat complexer

De drie voetbalploegen verenigen zich in de VZW Verbroedering Groot Aarschot, waarin twee leden van elk van de drie clubs zetelen. Binnen deze super vzw fungeren de drie ploegen elk als een aparte vzw, gerund door hun huidig bestuur. Alle spelers van FC Rillaar Sport en VC Wolfsdonk Sport (VGA) komen terecht onder het stamnummer van VC Wolfsdonk Sport.

Er werd eerder al een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen de vier clubs, waardoor het uitwisselen van spelers mogelijk is.

Voor het volgend seizoen verwachten de drie clubs dat ook SC Aarschot het samenwerkingsakkoord zal ondertekenen, dat nu al bestaat tussen Verbroedering Groot Aarschot (FC Rillaar Sport en VC Wolfsdonk Sport) en KVC Langdorp. Maar SCA zelf kon of wou dit nog niet bevestigen. Een fusie zonder SCA is geen droomscenario van de stad.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio