Vrachtwagen met 34.000 liter chemicaliën gestolen in Zedelgem

Vrachtwagen met 34.000 liter chemicaliën gestolen in Zedelgem

Themabeeld: niet de vrachtwagen uit het verhaal. Foto: Photo News, ss

Zedelgem -

Internationale media melden dat Interpol aan de Europese alarmbel heeft getrokken over de diefstal van een vrachtwagen vol chemische vloeistof in het West-Vlaamse Zedelgem. Het parket van Brugge bevestigt dat het voertuig is gestolen. Interpol ontkent echter een alarm te hebben afgegeven.

Media uit onder meer Spanje, Italië en Groot-Brittannië melden dat een Europese klopjacht geopend is op een zwarte vrachtwagen die zaterdag in Zedelgem gestolen werd. De oplegger stond op dat moment ter hoogte van de op- en afrit van de E40 in Loppem en zou maar liefst 33.500 liter chemische vloeistof bevatten die gebruikt kan worden om explosieven te maken. Volgens de Spaanse journaliste Laura Alonso zou het gaan om radiacid.

De verschillende media schrijven eveneens dat de kentekenplaat van het voertuig 1-QEB-708 is. Mogelijk hebben de daders de platen vervangen om gemakkelijker ons land te verlaten.

Geen alarm

Het parket van Brugge en de federale politie bevestigen dat er inderdaad een vrachtwagen met chemische vloeistof gestolen is in Zedelgem. Er is op dit moment echter geen aanwijzing dat het chemisch product kan worden gebruikt voor de aanmaak van explosieven, klinkt het. Verder laat Interpol in een reactie weten, geen alarm te hebben gegeven.

Product om zeep te maken

Zaakvoerder Nick Verleye van het transportbedrijf waarvan de oplegger gestolen werd, begrijpt de commotie niet zo goed. Dat zegt hij in een reactie aan Nieuwsblad.be. Volgens hem bevat de tankwagen een onschuldig oliezuur, een product dat gebruikt wordt om allerlei soorten zeep van te maken. Verleye zegt dat hij onmiddellijk toen hij de diefstal vaststelde, de politie heeft verwittigd en hen alle gegevens over de lading en de bestemming ervan heeft meegedeeld.

Corrigeer

MEER NIEUWS