Beweegcoachen halen Pajotten uit hun luie zetel

Beweegcoachen halen Pajotten uit hun luie zetel

Laurent Debodt en Belanda Van Den Brande zijn de nieuwe beweegcoachen. Foto: idh

Gooik / Pepingen / Lennik / Galmaarden / Bever / Herne -

Heb je ook het goede voornemen om in 2018 wat meer te sporten? In het Pajottenland helpen Belinda Van Den Brande en Laurent Debodt de Pajotten op weg naar een actiever leven. Meer nog: huisartsen uit de regio kunnen vanaf nu mensen naar de beweegcoach sturen om hun gezondheid vooruit te helpen.

Bewegen op Verwijzing heet het nieuwe project dat Vlaanderen uitrolt. Huisartsen kunnen vanaf nu hun patiënten met een gezondheidsrisico extra beweging voorschrijven om hun gezondheid terug op peil te krijgen. Het kan een leuker en goedkoper alternatief zijn dan medicijnen slikken. Omdat heel wat mensen zelf niet weten hoe ze aan meer bewegen moeten beginnen, stuurt de dokter hen naar een beweegcoach. Die maakt dan samen met de betrokkenen een beweegplan op maat op.

Voor Gooik, Pepingen en Lennik neemt Belinda Van Den Brande de taak van beweegcoach op zich. Voor Galmaarden, Herne en Bever is Laurent Debodt de beweegcoach. In elke gemeente kregen ze een lokaal toegewezen waar ze op afspraak hun consultaties kunnen doen. In Gooik is dat in de Koornmolen, in Lennik in de Dekenij, in Pepingen in het gemeentehuis, in Herne in het Dominicanessenklooster, in Galmaarden en in Bever in het gemeentehuis.

Vrijblijvend

“Wanneer mensen met een verwijsbrief van hun huisarts bij mij aankomen, volgt er eerst een gesprek. Ik bekijk samen met hen wat ze fysiek aan kunnen en willen, of ze vroeger aan sport deden en zo meer. Hieruit volgen dan een reeks aanbevelingen op maat. Ik ga zelf niet samen met hen bewegen. Ik geef via een beweegplan aan wat ze zelf thuis moeten doen. En dat hoeven niet altijd zware sportieve inspanningen te zijn. Het kan al helpen om bijvoorbeeld met de fiets naar de bakker te gaan, op je werk wat vaker de trap te nemen of de printer wat verder van je bureau te zetten, te poetsen op muziek, wat meer te spelen met de kinderen of te wandelen met de hond of zelfs vaker te gaan dansen”, aldus Belinda. “We werken ook samen met verenigingen die al een sportaanbod hebben waar men eventueel kan aansluiten. We helpen mensen met een zittend beroep maar ook eenzame senioren die sociaal minder actief waren of mensen na een revalidatie”.

Uiteraard is zo'n verwijsbrief van de arts vrijblijvend. Het is zoals naar een diëtist of naar de AA stappen. Niemand verplicht je maar eens je de stap zet, voel je je er wel beter van. De verwijsbrief van de huisarts is vaak dat ultieme zetje”, aldus Laurent.

Beide beweegcoachen combineren de job van beweegcoach met een baan van sportleerkracht, Belinda in een school in Molenbeek en Laurent in het Maria Boodschap Lyceum in Brussel. “Op school merken we al hoe moeilijk het vaak is om leerlingen, laat staan hun ouders, aan het bewegen te krijgen. Deze job is voor ons een uitdaging”, aldus de beweegcoachen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio