Van Lierde ambitieus voor 2018: “Onder de magische grens duiken, recordhouder worden en Alpe d’Huez bedwingen”

Ook op zijn achtendertigste brandt triatleet Frederik Van Lierde nog van ambitie. Dat bleek dinsdag toen de voormalige wereldkampioen Ironman zijn planning van 2018 voorstelde. De belangrijkste doelen: voor het eerst een Ironman-wedstrijd onder de acht uur afleggen, recordhouder worden in Nice, schitteren op Alpe d’Huez en nog eens een topwedstrijd afleggen in Hawaï.

2017 was een jaar met hoogtes en laagtes voor Van Lierde. De West-Vlaming won de wedstrijden in Les Sables d’Olonne (1/4 afstand), Vichy (halve afstand) en Nice (volledige afstand), maar werd ook overvallen in Zuid-Afrika en moest door amateurisme van de organisatie noodgedwongen opgeven op het WK Ironman in Hawaï.

Maar Van Lierde is er niet de man naar om te blijven klagen over wat er misliep in Hawaï. Liever wil hij het komende jaar enkele mijlpalen in zijn carrière vestigen. Want met het einde van zijn carrière (2020) in het achterhoofd is het op achtendertigjarige leeftijd stilaan tijd om nog enkele overgebleven doelen te realiseren. Het eerste grote objectief van 2018 is om voor de eerste keer in zijn carrière onder de magische grens van de acht uur te duiken op een Ironman over de volledige afstand. “Daarom start ik op 28 april in Texas. Dat is wedstrijd op een bijzonder snel parcours waarin mij dat moet lukken. Vorig jaar kwamen op de Ironman van Texas maar liefst vijf mannen binnen de acht uur over de meet”, zegt Van Lierde.

Dat Van Lierde in juni voor de Ironman van Nice kiest, is geen verrassing. Hij won er al vier keer en kan dit jaar samen met de Spanjaard Marcel Zamora Perez - vijfvoudig winnaar in Nice - recordhouder worden. Om hem vervolgens in 2019 van de troon te stoten. Op 16 september staat Van Lierde opnieuw aan de start in Nice, maar dit keer voor de Ironman op de halve afstand (70.3). Een test voor het WK Ironman 70.3 dat in 2019 in Nice wordt georganiseerd. Tussen de twee wedstrijden in Nice staat er nog een speciale wedstrijd op het programma: de Alpe d’Huez LD. Dat is een triatlonwedstrijd waarbij eerst 2,2 kilometer moet gezwommen worden, vervolgens 118km wordt gefietst met aankomst bovenop de legendarische Alpe d’Huez, waarna nog 20 kilometer moet gelopen worden. Pittige kost zonder meer. “Een wedstrijd die tot de verbeelding spreekt. Ik kijk er wel naar uit om die uitdaging uit te gaan.”

Het hoofddoel van Van Lierde is zoals elk jaar hetzelfde: uitpakken op het WK in Hawaï. “Ik heb er de mooiste herinneringen van mijn carrière beleefd, maar ook enkele negatieve ervaringen gehad. Ik ga er gewoon naartoe om een sterke wedstrijd zonder tegenslagen af te werken en dan zien we wel weer welke plaats dat zal opleveren.”

Het programma van Frederik Van Lierde:

28/04: Ironman Texas

24/06: Ironman Nice

20/08: Alpe d’Huez LD

16/09: Ironman Nice 70.3

13/10: WK Ironman Hawaï

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.