Buren nieuwe sportkooi kunnen niet slapen: “Jongeren sporten hier zelfs ’s nachts”

Buren nieuwe sportkooi kunnen niet slapen: “Jongeren sporten hier zelfs ’s nachts”

Greet Liebaert, Lut Degroote, Filip Deforche, Danny Vandooren en Bart Van Gijsegem: “Soms worden we om 4 uur wakker omdat ze weer bezig zijn.” Foto: sbr

Roeselare -

De sportkooi onder de stationsbrug veroorzaakt lawaaihinder. Dat de jongeren ook midden in de nacht staan te sporten, bezorgt de buurtbewoners slapeloze nachten.

Omwonenden van het Stationsplein klagen over lawaaihinder door de nieuwe sportkooi. De kooi is de klok rond geopend en daar maken de jongeren dan ook gebruik van. Midden in de nacht wordt er nog gevoetbald en gebasket en dat veroorzaakt geluidsoverlast.

Bij de politie kwamen al tien klachten binnen, ingediend door drie verschillende personen. “In de eerste weken werd elke nacht tot 1 à 2 uur ‘s nachts gesport. Geroep en ballen die tegen de ijzeren kooi kaatsen, veroorzaken heel wat lawaai. Bovendien staat de sportkooi onder het viaduct, waardoor het geluid ook nog eens weergalmt”, zegt raadslid Filip Deforche (Vlaams Belang), die op het Stationsplein woont.

“We houden ons hart al vast voor de zomer, wanneer het warmer en langer klaar is. Het zijn ook vaak gastjes van 12-13 jaar. Is er dan geen sociale controle van de ouders?”

Lichten doven

Ook de buren treden hem bij. “Op kerstavond hebben ze hier tot 5.30 uur rondgehangen in de sportkooi. Soms worden we om 4 uur wakker omdat ze weer bezig zijn”, zegt Greet Liebaert van taverne Melrose. “En het probleem is dat ze dan nog eens enthousiast zijn ook als ze scoren”, lacht Bart Van Gijsegem, van vishandel Neptunus, een beetje zuur. “Als je begrijpt wat ik bedoel. Er komen geregeld klanten over de vloer die klagen van het lawaai. Bovenop de CM-toren hebben de bewoners er zelfs last van. Laat ze ‘s nachts gewoon de lichten doven, simpel.”

Raadslid Filip Deforche vroeg de gemeenteraad om de sportkooi tussen 22 en 6 uur te sluiten. “Je mag tussen die uren zelfs geen fles in een glasbol gooien of je krijgt een gasboete. En terecht. Maar dat zou hier ook het geval moeten zijn.”

Ook ’s nachts patrouilleren

De stad had oren naar het probleem. “Maar ik wil toch een en ander in een bredere context plaatsen”, zegt schepen van Sport José Debels (CD&V). “Het zijn slechts drie unieke personen die er meldingen over hebben gedaan, van wie er eentje een echte klachtenklant is. Maar ik geef u, Filip Deforche, gelijk dat het niet de bedoeling is dat er 24 uur op 24 en dus ‘s nachts gesport wordt. Toen dit gebeurde, heeft een politiepatrouille de sporters gezegd dat ze de sportkooi moesten verlaten. Ze hebben dat onmiddellijk gedaan”, zegt hij.

“We hebben al een bord geplaatst met de vraag om de nachtrust te respecteren, we gaan er nu nog een bord bij plaatsen waarop staat dat het verboden is om tussen 22 en 6 uur te sporten. We nemen de sportkooi ook op in de nachtpatrouilles.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio