Met dit gedicht voor overleden opa en oma wordt Louise (11) stadsdichter

Dit gedicht zal op de vensters van ARhus worden gehangen. Foto: STEFAAN BEEL

Roeselare -

Louise Heyman is de Roeselaarse stadsdichter 2018. Het 11-jarig meisje schreef een verrassend gedicht voor haar overleden oma en opa. Dat het gedicht ook het mooiste is van meer dan 200 inzendingen, maakt heel wat emoties los bij het meisje.

Voor het tweede jaar op rij ging de stad in de lagere scholen op zoek naar een stadsdichter. Meer dan 200 inzendingen rond het thema Droomstad werden door de jury bekeken. Het gedicht van Louise, dat best atypisch is binnen het thema, haalde het met voorsprong op alle andere. Ze werd dinsdagmorgen verrast in de Vikingschool. Het gedicht speelt zich af op de begraafplaats van Roeselare.

“Het is er eentje dat je niet verwacht, een van de meest poëtische inzendingen. Louise ging aan de slag met heel wat prachtige en bevreemdende vergelijken. Een beklijvend gedicht met een originele invalshoek. Je kan het gedicht bij wijze van spreken blijven lezen en er telkens nieuwe elementen in ontdekken. Er ontstaat een mooie balans tussen de woorden en de witruimte. In deze inzender schuilt misschien nog wel de grootste dichter van alle deelnemers”, klinkt het bij de jury.

Sprakeloos

Louise was even sprakeloos toen schepen van Jeugd Michèle Hostekint (SP.A) haar dinsdag in de klas kwam vertellen dat zij de nieuwe stadsdichter van 2018 is én dat het gedicht tegen donderdag op kenniscentrum ARhus zal prijken.

“We moesten een plaats of thema kiezen binnen de stad waarover we zouden schrijven. Ik koos meteen voor de begraafplaats omdat die plaats veel emoties bij me losmaakt. Het was best moeilijk om te schrijven. Mijn opa en oma zijn namelijk al overleden. Ik heb het voor hen geschreven”, zegt Louise.

Hele klas viert mee

De hele klas mag van de schrijfkunsten van Louise genieten. Ze krijgen een workshop en een zwembeurt in zwemparadijs S&R Olympia in Brugge. “Dat is wel fijn, want iedereen heeft echt zijn best gedaan. Leuk dat we er met zijn allen van kunnen genieten.”

De top 5 van gedichten van 2018 zal op verschillende manieren in het straatbeeld verschijnen. Het winnende gedicht krijgt een plaatsje op de vensters van ARhus, maar de top 5 zal ook op etalages terechtkomen, op broodzakken, vuilniszakken en meer.

INFO

spelenmetdestad.roeselare.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio