Gerechtspsychiater gevorderd

Afghaan die agenten aanviel met mes: parket start onderzoek wegens poging tot doodslag

Gent -

De spoorwegpolitie heeft dinsdagavond rond 20.25 uur een man neergeschoten aan het station van Gent-Sint-Pieters. De man, een 28-jarige Afghaan met zware psychische problemen, had geprobeerd om de agenten aan te vallen met een mes. Hij werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar was na een operatie buiten levensgevaar. Zijn motief is nog onbekend: de man had een verblijfsvergunning en vertoonde geen tekenen van radicalisering. Het parket heeft een onderzoek gevorderd wegens poging tot doodslag en vraagt de aanhouding van de man. Hij kon nog niet verhoord worden, aldus nog het parket.

“Er is een schietincident gebeurd in het station van Gent-Sint-Pieters. De spoorwegpolitie heeft gevuurd op een man met een mes. De man werd gewond naar het ziekenhuis gebracht en zou in levensgevaar zijn. We onderzoeken de precieze omstandigheden van de feiten”, zei parketwoordvoerster An Schoonjans dinsdagavond. Even later vertelde ze: “Uit de eerste beschikbare camerabeelden blijkt dat de man met een mes het station binnenstormt en onmiddellijk uithaalt naar twee mensen van de patrouillerende spoorwegpolitie, die daarop vuurt. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij verkeerde in levensgevaar, maar hij is intussen geopereerd en het levensgevaar is geweken.” De man is nog niet verhoord kunnen worden. Het parket heeft in het onderzoek naar de man een onderzoeksrechter gevorderd wegens poging doodslag en vraagt de aanhouding van de verdachte. Het parket vraagt tevens de aanstelling van een gerechtspsychiater.

Er zijn volgens het parket voorlopig geen aanwijzingen van een terroristisch motief. “Uit het onderzoek van afgelopen nacht blijken momenteel geen tekenen van radicalisme, wel dat de man kampt met psychische problemen”, meldt de parketwoordvoerster. “Het betreft een 28-jarige Afghaanse man die verblijft in Gent, met een verblijfsvergunning.” Volgens getuigen droeg hij een witte tulband en had hij “een klein mes” vast. Geruchten dat hij Koranverzen zou hebben geciteerd, werden niet bevestigd.

Wanhopig

“De man liep eerst luid scanderend het station binnen”, zegt een student die getuige was van het incident. Daarmee trok hij vermoedelijk meteen de aandacht van de spoorwegpolitie. “Daarna trok hij een mes en hield het in de lucht. Toen de politie de man gebood zijn mes neer te leggen, weigerde hij.” Waarop de agenten de man twee keer in het been schoten. Hij werd met een ambulance afgevoerd.

De man had even voordien in de nachtwinkel aan de overkant van het stationsplein, het Koningin Maria Hendrikaplein, staan roepen en ook daar zijn mes getoond. Dat zegt de uitbater van de winkel. “Hij klonk wanhopig.”

Afghaan die agenten aanviel met mes: parket start onderzoek wegens poging tot doodslag
De uitbater van de nachtwinkel aan het stationsplein zag de dader. Foto: jcd

Ook de 15-jarige Helmi volgde het incident van dichtbij. “Toen ik op de tram richting Zwijnaarde wachtte, zag ik een man over het plein stormen”, vertelt hij aan onze krant. “Hij had toen al een mes vast en zag er kwaad en gehaast uit. Kort nadat hij het station inliep, hoorde ik twee schoten. Toen ik ging kijken, lag hij al neer op de grond.” De politie maande daarop iedereen aan het station te verlaten. “Ik was niet bang, wel in shock”, aldus Helmi.

Afghaan die agenten aanviel met mes: parket start onderzoek wegens poging tot doodslag
Foto: Twitter Kimiko Yunikon

Het labteam kwam ter plaatse en voerde het gerechtelijk onderzoek uit. Omstreeks 23.20 uur gingen ze het station binnen. Samen met de man werden nog twee verdachten opgepakt.

Over het motief van de man is nog niets bekend. Het is niet duidelijk of het om een terreuraanval gaat, een dag nadat het dreigingsniveau in ons land van 3 naar 2 verlaagd werd. Gent had het niveau sowieso nog op 3 gehouden.

Afghaan die agenten aanviel met mes: parket start onderzoek wegens poging tot doodslag
Labo arriveert aan het station in Gent. Foto: cma

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) heeft intussen zijn steun uitgesproken aan de mensen van de Spoorwegpolitie in Gent. “Ik denk dat politiediensten gedaan hebben wat ze moesten doen. Als een man met een mes zwaait op een plaats waar veel volk rondloopt, en als dat niet vanzelf stopt, dan moet je als agent overmacht gebruiken. En dat hebben ze ook gedaan. Er loopt momenteel een onderzoek en dat zal uitmaken of de agenten volgens het boekje gehandeld hebben. Maar ik ga ervan uit dat politiemensen professionele mensen zijn”, aldus de vicepremier in een reactie aan VRTNWS.

Buurt vermijden

De hoofd- en zijingang (aan de oude tramtunnel) van het station werden na het incident afgesloten, maar reizigers konden wel naar buiten. Ze werden weg geloodst via de Voskenslaan en Sint-Denijslaan. Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS, verklaarde dat er geen gevolgen waren voor het treinverkeer. Toch werd aangeraden om de stationsbuurt voorlopig te vermijden. Het station Gent-Sint-Pieters is opnieuw volledig toegankelijk

Het tram- en busverkeer was wél verstoord. Dat meldt De Lijn. Het stationsplein is een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer. Er reden gisteravond geen trams richting UZ, Zwijnaarde en Flanders Expo. Ook de verschillende bussen konden niet passeren aan het Koningin Maria Hendrikaplein, maar reden wel langs de Sterre-Voskenslaan.

“Schietpartij meegemaakt”

Verschillende reizigers uitten dinsdagavond hun bezorgdheid en ervaring op sociale media. “Er kwam een man al roepend binnengestormd, hij had een mes vast”, luidde het onder meer op Twitter.

Corrigeer

NIEUWS