Initiatief door krapte op arbeidsmarkt

Bedrijfswereld en laatstejaars VTI ontmoeten elkaar

© krv

Achttien bedrijven en 120 laatstejaars van het VTI hebben elkaar ontmoet in de schoolsporthal voor een sollicitatietraining en een jobbeurs. De krapte op de West-Vlaamse arbeidsmarkt noopt veel bedrijven om zelf de scholieren op te zoeken.

Ronny Vanhooren

Auxilios is als loopbaancentrum door de VDAB en de Vlaamse overheid erkend. “Wij brengen scholieren en bedrijven met elkaar in contact”, zegt Dirk Vandemaele van Auxillios. “Dat is nodig. West-Vlaanderen kampt met een tekort aan arbeidskrachten. De arrondissementen Diksmuide en Ieper hebben de laagste werkloosheid sinds vijftien jaar. Onze provincie heeft de laagste werkloosheidsgraad van het land. Daarenboven waren er in onze provincie nog nooit zoveel vacatures als vandaag. Iedere dag steken zo'n twaalfduizend Fransen de grens over om in West-Vlaanderen te werken. Daarbovenop hebben wij nog duizenden andere EU-burgers die in de landbouw en in de bouw actief zijn. Vandaar dat achttien ondernemingen een bedrijfsstand in de schoolsporthal plaatsten, in de hoop de laatstejaars warm te kunnen maken om voor hun bedrijf te komen werken.”

Pepsico is een van die bedrijven en heeft momenteel 25 vacatures. Het metaalverwerkend bedrijf Deprez Construct is op zoek naar vijf bijkomende werknemers met een technisch profiel.

Attitude

“Al de bedrijven zijn op zoek naar de namen en de e-mailadressen van onze scholieren. Na de sollicitatiegesprekken maken de bedrijven zelf een selectie en volgen ze de jongeren vanop afstand. Dit opent mogelijkheden voor een stage, een vakantiejob of een definitieve tewerkstelling”, zegt schooldirecteur Bart Laleman. “Ik hoor vaak dat bedrijven niet per definitie op zoek zijn naar de slimste en de rapste, maar naar de leerling met de beste attitude. Wie op tijd komt, in team wil werken, constructief ingesteld is en een opdracht van de baas aanvaardt, heeft voorrang. Kennis doen de jongeren wel op in het bedrijf.”

Nieuwe trend

“We worden geconfronteerd met een nieuwe trend”, vervolgt de directeur. “Negentig procent van onze scholieren uit de technische afdeling studeert verder als bachelor, vroeger was dat maar twintig procent. Onze schoolverlaters uit het bijzonder onderwijs hebben op twee na allemaal werk.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio