Minister van Consumentenzaken Kris Peeters werkt aan vereenvoudiging

Energiefactuur wordt pak eenvoudiger

Energiefactuur wordt pak eenvoudiger

Vier op de tien Belgen begrijpen niet hoe hun energiefactuur precies in elkaar zit, binnenkort misschien wel. Foto: BELGA

Vier op de tien Belgen begrijpen niet hoe hun energiefactuur precies in elkaar zit. Om een einde te maken aan het oerwoud aan onbegrijpelijke termen werkt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) aan een vereenvoudiging. “Op termijn moet alles op één A4’tje passen”, zeggen ook de energieleveranciers zelf.

Weet u wat de “toeslag beschermde klanten” precies is op uw energiefactuur? Snapt u wanneer er precies sprake is van geschat verbruik, en wanneer van effectief verbruik? Als het u gaat duizelen, bent u niet alleen: vier op de tien hebben geen flauw benul hoe ze hun energiefactuur moeten doorgronden.

Dat moet anders, vindt het Platform tegen Energiearmoede, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

Energiearmoede

“Waarom een eenvoudigere factuur nuttig is? Omdat één op de vijf Belgen in energiearmoede leeft”, zegt Caroline George van de stichting. “Dat wil zeggen dat ze te veel uitgeven aan elektriciteit en gas, ofwel het licht of de verwarming uitdraaien omdat ze anders in de financiële problemen komen.”

Een eenvoudigere factuur is natuurlijk geen lágere factuur. “Maar het zorgt er wel voor dat iedereen begrijpt wat hij precies betaalt, het helpt mensen om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en om dat dus beter in de hand te houden”, zegt George.

Op één A4

De energieleveranciers zelf geven toe dat de factuur op dit moment een onontwarbaar kluwen is. “Maar dat ligt niet alleen aan ons”, zegt Stéphane Bocqué van de federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG). “Wettelijk gezien moeten we al minstens honderd gegevens verplicht vermelden op elke factuur. Wij willen op termijn nog één A4 overhouden met de meest essentiële gegevens.”

Bevoegd minister Kris Peeters werkt aan een vereenvoudiging. Binnenkort zit hij samen met de Vlaamse en federale ministers van Energie. “We moeten de essentie overhouden”, zegt hij. “Wat moet betaald worden, aan wie, tegen wanneer en op welk rekeningnummer.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees