Ier Ryan Mullen slaat toe in tijdrit San Juan, Benoot rijdt lek en verliest kostbare seconden

Ier Ryan Mullen slaat toe in tijdrit San Juan, Benoot rijdt lek en verliest kostbare seconden

Ryan Mullen

De Ier Ryan Mullen heeft de derde etappe in de Ronde van San Juan gewonnen, een individuele tijdrit over veertien kilometer. De Italiaan Filippo Ganna is de nieuwe leider. Tiesj Benoot reed lek en verloor heel wat kostbare tijd.

Geen kleine jongen, die Ryan Mullen. De Ier finishte in 2016 vijfde op het WK tijdrijden in het Qatarese Doha. Mullen vond toen in Doha een biljartvlak parcours, in San Juan was het niet anders. De Ierse hardrijder hield de tegenstand ver achter zich.

Omdat hij gisteren meer dan twee minuten verloor, kwam Mullen niet in aanmerking voor de leidersplaats. Die ging naar de Italiaan Filippo Ganna. Van de ‘klassementsrenners’ realiseerde hij de beste tijd. Hij deed 25” langer over de veertien kilometer dan winnaar Mullen, Rafael Majka eindigde derde.

Lekke Benoot

Minder goed verging het Tiesj Benoot. Hij zag zijn kansen op de eindzege in de Ronde van San Juan in rook opgaan. De Oost-Vlaming reed lek op 5 kilometer van het einde. “Ik was wel niet bezig aan de tijdrit van mijn leven, maar toch. Als je moet wisselen, is het voorbij. Op dat moment lag ik twintig seconden voor op de richttijd van Jelle Wallays. Ik dacht dat er toch een plaats bij de eerste tien mogelijk was.” Uiteindelijk werd een verre 24ste plaats zijn deel, op 1’17” van de dagwinnaar Ryan Mullen. De Ier zorgde voor de eerste seizoenszege van Trek-Segafredo. Omdat Mullen dinsdag tijd verloor, kon die andere tijdrit-tijger Filippo Ganna zich troosten met de leiderstrui die hij overnam van de Costaricaanse ex-dopingzondaar Roman Villalobos. Tiesj Benoot staat momenteel 13de op 50 seconden van de nieuwe leider. “Ik test me vrijdag nog eens uit in de rit die op een col van meer dan 2500 meter eindigt. Het zit er nog in om in de eerste tien te kruipen.”

Uiteindelijk werd Jelle Wallays op een achttiende plaats de eerste Belg. “Dat deed ik ook al op een leegloper, maar dan vooraan. Het was de laatste kilometer geweldig pompen om het tempo aan te houden. Ik ben wel tevreden. Dit is het bewijs dat ik goed bezig ben.” Diens ploegmaat bij Lotto-Soudal, Jens Keukeleire, reed een ontgoochelende tijdrit. “Volledig kapot gegaan in de verschroeiende warmte. De laatste kilometers kwam ik niet meer vooruit.”

In principe krijgt de Bruggeling of Tosh Van der Sande vandaag een nieuwe sprintkans. De etappe eindigt normaal gezien op een massaspurt. Onderweg trekt het peloton wel van 1000 meter naar 1510 meter, maar de laatste 77,5 km gaat het in dalende lijn om te eindigen in de Valle Fértil-Villa San Augustin. In principe wordt dat de tweede massaspurt en misschien de tweede zege van Fernando Gaviria dit seizoen.

Ier Ryan Mullen slaat toe in tijdrit San Juan, Benoot rijdt lek en verliest kostbare seconden
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.