Food

De beste geroosterde patatjes? Daar bestaat een wiskundige formule voor

De beste geroosterde patatjes? Daar bestaat een wiskundige formule voor

Foto: Shutterstock

Die perfecte geroosterde aardappel, nog zacht van binnen en lekker krokant aan de buitenkant. Daar bestaat wel degelijk een wiskundige benadering voor. Die werd uitgedacht door enkele leerlingen van een Britse hotelschool. Misschien is het wel eventjes wat meer werk, maar daar word je volgens hen dubbel en dik voor beloond.

Leerlingen van de Edge Hotel School, verbonden aan de University of Essex, hebben in samenwerking met de wiskunde-afdeling van de Samuel Whitbread School een methode ontwikkeld voor de perfect geroosterde patatjes. Het vraagt eventjes wat meer van je tijd dan de aardappel gewoon in vier te snijden en die zo in de oven te doen, maar volgens de leerlingen loont het de moeite als je ze graag zacht hebt vanbinnen en perfect knapperig vanbuiten.

De sleutel daartoe is het maximaliseren van de oppervlakte van de aardappel en dat door die in stukjes van 30 graden te snijden. Volgens hun berekeningen kunnen ze zo de oppervlakte van de aardappel met 65 procent groter te maken en het beste resultaat bekomen. 

Concreet

En dan nu concreet: in plaats van de aardappel in vier blokken te snijden, snij je hem eerst in de lengte doormidden. Vervolgens ga je opnieuw telkens verticaal de helft daarvan snijden in een hoek van 30 graden (extra uitleg in filmpje hieronder). Zelf gingen ze daarna aan de slag met het recept van de bekende chef Heston Blumenthal. Ondertussen hebben al heel wat professionele chefs hun creatie uitgeprobeerd en naar verluidt zijn de commentaren bijzonder positief. 

Corrigeer