Nieuwe Scheldeprijs hoopt op wind als spelbreker voor de spurtersploegen

Nieuwe Scheldeprijs hoopt op wind als spelbreker voor de spurtersploegen

Foto: BELGA

In het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen werd het nieuwe parcours van de Scheldeprijs voorgesteld. De wedstrijd start op 4 april in Terneuzen om daarna via een rondje doorheen Zeeland de provincie Antwerpen binnen te duiken. De finish blijft op de Churchilllaan in Schoten liggen.

Via de Westerscheldetunnen duiken de renners onder de Schelde richting Middelburg. Het peloton laveert doorlopend tussen Ooster- en Westerschelde richting België. Vanuit Middelburg trekken de renners achtereenvolgens via Veere, Goes, Wemeldinge en mosseldorp Yerseke naar Ossendrecht. Daar gaat het peloton de grens over, via Putte en Stabroek komt het peloton op Antwerps grondgebied. In Schoten liggen er nog drie lokale rondes te wachten, de finish blijft op de Churchilllaan liggen. “Onze wedstrijd staat bekend als het officieuze wereldkampioenschap der sprinters”, aldus organisator Piet De Smet. “De aankomst in Schoten en de drie lokale rondes blijven dan ook het uitgangspunt van de Scheldeprijs. Met het vernieuwde parcours doorheen Zeeland hebben we wel gekozen voor een route met heel wat aantrekkingspolen, eentje die voor meer afscheiding kan zorgen in de wedstrijd zelf. Dat heeft de passage van de Ronde van Frankrijk in 2015 bewezen. De wind zou wel eens een belangrijke rol kunnen spelen.”

Tevreden Vandenhaute: “Nog nooit zoveel over de Schelde horen praten”

Het was Wouter Vandenhaute die met het voorstel op de proppen kwam om de Scheldeprijs over de grens in Terneuzen te organiseren. De grote baas van Flanders Classics wou immers geen drie dagen na de start van 'Vlaanderens Mooiste' de Scheldeprijs ook in Antwerpen laten starten.

"Wij participeren al enkele jaren met 'FlandersClassics' in de Scheldeprijs. Nog nooit heb ik tijdens een persvoorstelling zoveel over de Schelde horen praten. Wel, dat was dit jaar anders. De Scheldeprijs is met de verhuis naar Terneuzen nu echt een Scheldeprijs", stelde Vandenhaute.

"Ik kende Zeeland als fietser. Reeds zo'n 20 jaar kom ik hier toertjes maken met de fiets. Kwam daarbij dat de start van de Ronde van Vlaanderen verhuisde naar Antwerpen. De Scheldeprijs van zijn kant maakte vorig jaar de verhuis van Antwerpen naar Mol. En zeg nu zelf: de start van de Scheldeprijs drie dagen na de Ronde van Vlaanderen opnieuw in Antwerpen organiseren zou niet zo leuk meer zijn. Plots kwam Terneuzen op de proppen en diende een oplossing zich zo meteen aan."

“De 'oude' Scheldeprijs was wel wat eentonig”

De wijziging van het parcours brengt met zich mee dat de kans op waaiervorming meer dan mogelijk is en dat de kans op een massasprint zo misschien wel totaal onmogelijk wordt. "Die kans bestaat natuurlijk. We nemen ook een enorm risico. Wat als een beperkt groepje een grote voorsprong neemt en zo naar Schoten afstevent? Dat hoort er nu eenmaal bij. Een wedstrijdscenario kan je nu eenmaal niet op voorhand voorspellen.”

“Ikzelf vond de aanloop naar de finale van de 'oude' Scheldeprijs wel wat eentonig. Dat zal nu wel anders zijn. De wind kan ervoor zorgen dat het een boeiend geheel wordt met strijd vanaf de eerste kilometers. Ik geloof alvast in dit nieuwe concept. Wij hebben een overeenkomst met de stad Terneuzen voor de duur van twee jaar. Woensdagavond 4 april weten we hoe alles zijn beloop is gegaan maar aan enthousiasme ontbreekt het zeker en vast niet bij de mensen van Schoten en die van Terneuzen."

Nieuwe Scheldeprijs hoopt op wind als spelbreker voor de spurtersploegen
Foto: rr
Corrigeer