Drie verdachten aanslag Joods Museum in Brussel doorverwezen naar assisenhof

Drie verdachten aanslag Joods Museum in Brussel doorverwezen naar assisenhof

Hoofdverdachte Mehdi Nemmouche en een herdenkingsplaats bij het Joods Museum. Foto: Belga

Brussel -

De Brusselse raadkamer heeft donderdag beslist dat zowel Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer als derde verdachte Mounir Atallah voor het assisenhof moeten terechtstaan voor de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014. Het federaal parket had gevraagd om enkel Nemmouche en Bendrer door te verwijzen naar het assisenhof en de derde verdachte, Mounir Atallah, buiten vervolging te stellen. Enkel één van de burgerlijke partijen had gevraagd om ook Atallah door te verwijzen.

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke en de 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders en volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag maar was hij niet de schutter.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Het dossier moet nu voor de kamer van inbeschuldigingstelling gebracht worden, die definitief over de doorverwijzing moet oordelen.

.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees