Fit & Gezond

Spendeert je kind zeker één uur per dag aan sociale media? De impact kan groter zijn dan je denkt

Spendeert je kind zeker één uur per dag aan sociale media? De impact kan groter zijn dan je denkt

Foto: ss

Het is geen geheim dat urenlang op je smartphone tokkelen een slecht idee is voor het slapengaan. Maar nu heeft een nieuwe studie uit Canada aangetoond dat gsmgebruik doorheen de dag ook een negatieve invloed kan hebben. Zeker bij kinderen.

Onderzoekers hebben voor de studie, gepubliceerd in het medische tijdschrift Acta Paediatrica, in totaal 5.242 Canadese leerlingen tussen de 11 en 20 jaar oud ondervraagd.

Ze zochten uit hoe vaak de jongeren bezig zijn met sociale media en hoeveel slaap ze ’s nachts krijgen.

Negatieve resultaten

En de resultaten waren niet al te positief. Volgens de onderzoekers heeft het gebruik van sociale media, zoals Facebook, Instagram, Snapchat én WhatsApp, gedurende meer dan één uur per dag een grote invloed op de kwaliteit van de slaap van de kinderen.

Aangeraden wordt dat kinderen tussen 11 en 13 jaar oud minstens 9 uur slapen per nacht. Bij 14- tot 17-jarigen is dat minstens 8 uur. Voor 18-plussers geldt in principe een minimum van 7 uur slaap. Uit de studie blijkt dat amper 36,4 procent van de bevraagde kinderen voldoende slaap krijgt.

Driekwart van de leerlingen gaf bovendien aan meer dan één uur per dag bezig te zijn met sociale media. Hoe langer ze ermee bezig zijn, hoe groter de gevolgen op hun slaapritme.

“De impact van sociale media op het slaappatroon is zeer belangrijk”, zegt auteur dr. Jean-Philippe Chaput. “De gevolgen van een slaaptekort op de gezondheid kunnen erg groot zijn. Laptops, tablets en smartphones zijn alomtegenwoordig in de huidige maatschappij. We beginnen nu pas de voordelen én de risico’s ervan te begrijpen.”

Ook bij volwassenen?

De buitenlandse studie focust zich echter voornamelijk op jongeren. Hoe de situatie bij volwassenen is, is daaruit niet af te leiden.

Uit de meest recente digimeter, een enquête die het gebruik van digitale media in kaart brengt, blijkt wel dat steeds meer Vlamingen aangeven dat ze te veel tijd spenderen op sociale media. Ongeveer één op drie is daarvan overtuigd. Bij tieners en twintigers loopt dat op tot de helft van de smartphonegebruikers.

Omdat we ons ervan bewust zijn dat we vaak naar onze smartphone grijpen, zoeken we steeds vaker naar manieren om die smartphone links te laten liggen. Bijna zes op de tien van de bevraagde Vlamingen zeggen dat ze zichzelf bepaalde “smartphoneregels” opleggen, zoals geen smartphone gebruiken voor het slapengaan.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees