Aantal autodelers in Gent verdubbeld op drie jaar

Aantal autodelers in Gent verdubbeld op drie jaar

Foto: fvv/archief

Gent -

Autodelen blijft groeien in Gent. Vandaag zijn zo’n 8.500 Gentenaars ingeschreven als autodeler, dubbel zoveel als drie jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Autodelen.net. De ambitie blijft 20.000 autodelers tegen 2020.

In november 2014 was in Gent sprake van ongeveer vierduizend autodelers. Vandaag zijn dat er zo’n 8.500, een verdubbeling. Dat blijkt uit cijfers van het autodeelplatform Autodelen.net, die werden opgevraagd door Sara Matthieu, gemeenteraadslid voor Groen.

Hoeveel wagens die 8.500 mensen samen delen is niet duidelijk. De Stad Gent heeft voor 347 deelauto’s een speciale vergunning uitgeschreven. Daarmee mogen autodelers hun wagen achterlaten op gereserveerde parkeerplaatsen her en der in Gent. Dat is waarschijnlijk een onderschatting. Privé autodelers die bijvoorbeeld al een bewonerskaart hebben, vragen vaak geen extra vergunning aan.

Het aantal autodelers in Gent wordt bijgehouden en bekendgemaakt via een teller op een website van de Stad. Die staat op 25 januari op 8.705 aangesloten autodelers. Er zijn negen verschillende organisaties actief in de stad. Mensen kunnen ook onderling een auto delen.

Aantal autodelers in Gent verdubbeld op drie jaar

Parkeren

Er zijn momenteel iets meer dan 150 parkeerplaatsen gereserveerd voor autodelers in Gent. Tegen de zomer wil de Stad er 248 hebben. Op het einde van 2018 moet de teller op 300 staan. Het gaat niet om nieuwe plaatsen.

Meestal worden bestaande parkeerplaatsen omgezet in autodelersplaatsen, vooral in de binnenstad. Er komen ook plaatsen in Drongen, Mariakerke en Meulestede dit voorjaar, ook al is autodelen in de stadsrand nog maar amper aanwezig.

De Stad wil tegen 2020 zo’n 20.000 Gentenaars aan het autodelen krijgen. Uit cijfers van de FOD Economie bleek vorig jaar al dat de Gentenaars voorzichtig afkicken van het idee van een eigen auto. Het gemiddelde autobezit daalt in Gent al drie jaar op rij. In de rest van Vlaanderen niet.

LEES OOK: De Gentenaar kickt voorzichtig af van het idee dat iedereen zijn of haar eigen auto moet hebben

Aantal autodelers in Gent verdubbeld op drie jaar
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio