Voor slechts 160.000 euro is deze kerk van u, biechtstoel en altaar inbegrepen

Voor slechts 160.000 euro is deze kerk van u, biechtstoel en altaar inbegrepen

De kerk wordt geschat op 400.000 euro, maar de gemeente wil het al voor 160.000 euro van de hand doen. Foto: dvp

Paulatem / Zwalm -

Wie interesse heeft om de kerk van Paulatem te kopen, kent de prijs: minstens 160.000 euro. Veel te weinig volgens de oppositie, die bovendien betwijfelt of Zwalm wel eigenaar is van de kerk en het pand wel mag verkopen.

“Wij hebben sterk onze twijfels dat Zwalm de eigenaar is van de kerk en zo het recht heeft om ze te verkopen.” Oppositieraadslid Louis Ide (N-VA) probeerde op de gemeenteraad woensdag tot tweemaal toe tevergeefs de goedkeuring van de verkoopakte te verijdelen door het punt van de agenda te halen. “Omdat het gemeentebestuur in dit dossier zwaar uit de bocht gaat”, klonk het. “Hierover is het laatste woord nog niet gezegd. Onderzoek zal uitwijzen wie gelijk heeft. Bovendien stellen wij ons nog steeds ernstige vragen bij de verkoop. De kerk is een belangrijk deel van ons cultureel erfgoed. We mogen hier niet licht over gaan. Eenmaal verkocht is er geen weg terug.”

Ziel van de kerk

Ide werd bijgetreden door zijn oppositie-collega Bruno Tuybens van de VoorZwalm fractie. Ook hij uitte felle bezwaren en stelde zich vragen bij de instelprijs. “De kerk wordt geschat op 400.000 euro, waarom is men dan bereid om het voor 160.000 euro van de hand te doen? En waarom worden de kunstvoorwerpen niet in rekening gebracht? Het altaar en de biechtstoel bijvoorbeeld. Krijgt de koper die er zomaar gratis bij?”

Volgens schepen Jozef De Bleecker is dat net om de inboedel te beschermen. “De stukken zijn de ziel van de kerk en moeten blijven”, verdedigde hij de beslissing. Ook wat het eigenaarschap van de kerk en het recht om ze te verkopen betreft, maakt hij zich sterk. “De wetgeving is hierover zeer duidelijk.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio